Consiliul Judeţean Sibiu a prejudiciat statul cu aproape 460.000 de lei

Consiliul Judeţean Sibiu a prejudiciat statul cu aproape 460.000 de leiConsiliul Judeţean Sibiu a prejudiciat statul cu aproape 460.000 de lei prin depăşirea valorii contractului de finanţare la lucrările de construcţie a noii săli de conferinţe a instituţiei, iar reprezentanţii Curţii de Conturi Sibiu au dispus recuperarea sumelor.

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi Sibiu, Consiliul Judeţean Sibiu a prejudiciat statul, în 2009, cu suma de 459.222 lei, prin depăşirea, cu mai mult decât prevede legea, a contractului de finanţare la obiectivul de investiţii „Sală de conferinţe şi birouri”.

„Semnificativă este constatarea consemnată la Consiliul Judeţean Sibiu, care, prin plăţile efectuate pentru realizarea unui obiectiv de investiţii, a depăşit valoarea contractului iniţial, contrar prevederilor art. 122, litera «i», din OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, plăţile efectuate peste baremul legal fiind estimate la circa 459.000 de lei”, se arată în raportul Curţii de Conturi Sibiu.

În acelaşi raport, Curtea de Conturi Sibiu menţionează că a dispus recuperarea prejudiciului.

Preşedintele CJ Sibiu, Martin Bottesch, consideră că valoarea contractului nu a fost depăşită şi nu se poate vorbi despre vreun prejudiciu.

„La realizarea obiectivului de investiţii «Sală de conferinţă şi birouri» a Consiliului Judeţean Sibiu nu există, în opinia noastră, niciun fel de depăşire a sumelor prevăzute în cele două contracte încheiate, respectiv niciun element cuantificabil pentru determinarea unui prejudiciu sau vreo încălcare a legislaţiei generale şi speciale în materie”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX Martin Bottesch.

Potrivit acestuia, actul de control al Curţii de Conturi Sibiu a fost contestat în instanţă şi, până la finalizarea procesului, decizia de recuperare a banilor nu produce efecte.

„Opinia consilierilor Curţii de Conturi a fost deja supusă cenzurii instanţelor judecătoreşti care, în cadrul procedurii judiciare, vor decide în considerarea competenţei exclusive asupra validităţii punctelor de vedere exprimate. La acest moment, până la soluţionarea irevocabilă a litigiilor existente pe rolul instanţelor judecătoreşti, decizia controlorilor Curţii de Conturi fiind suspendată, nu produce efecte, neexistând obligaţii de recuperare”, a afirmat Martin Bottesch.

Obiectivul de investiţii „Sală de conferinţe şi birouri” este construit în curtea sediului Consiliului Judeţean Sibiu din centrul municipiului şi va avea o suprafaţă desfăşurată pe patru niveluri de 1.276,29 metri pătraţi.

Obiectivul va cuprinde, pe lângă sala de conferinţe propriu-zisă de 123 de locuri, 13 încăperi cu destinaţie de birouri, spaţii pentru întreaga arhivă a instituţiei şi spaţii pentru subsolul tehnic.

Primii indicatori tehnici ai lucrării şi fondurile necesare au fost aprobaţi prin Hotărârea Consiliului Judeţean Sibiu nr. 143 din 2007.

Licitaţia pentru desemnarea câştigătorului a avut loc în anul 2008, iar în 2009 au început lucrările efective la construcţie.

Costul iniţial al proiectului a fost estimat la 6.127.853 lei cu TVA, iar costul actualizat al construcţiei a crescut până la 6.668.818,79 lei cu TVA.

sursa: Mediafax

Ultima oră

Comentariul meu

Publică