muzeul astra inaugurează centrul pentru patrimoniu

muzeul astra inaugurează centrul pentru patrimoniuMuzeul sibian inaugurează vineri, 25 martie, orele 13:00, Centrul ASTRA pentru Patrimoniu – principala investiţie realizată în cadrul proiectului `Conservarea şi restaurarea patrimoniului etnografic din Muzeul în aer liber – Dumbrava Sibiului` finanțat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European.

muzeul astra inaugurează centrul pentru patrimoniu

La inaugurare participă, pe lângă reprezentanți ai Consiliului Județean Sibiu – co-finanțatorul proiectului și ai Biroului Mecanismului Financiar din Bruxelles, E. S. Ambasadorul Norvegiei la București, Dl. Øystein Hovdkinn, Dna. Consilier Hilde Berit Eide, precum și reprezentanți ai Directoratului pentru Cultură și ai direcției Arhive, Biblioteci, Muzee din cadrul Ministerului Culturii din Norvegia.

Aproape 3.000 de metri pătraţi

Centrul totalizează 2700 mp de spaţiu multifuncţional, construit la standarde internaţionale, cu eficienţă energetică maximă şi microclimat controlat, care va deservi depozitele pentru colecţiile de patrimoniu, laboratoarele de conservare şi restaurare şi Centrul de pregătire a conservatorilor şi restauratorilor din România (CePCoR). Centrul este situat în Muzeul din Dumbrava Sibiului, în afara expoziţiei în aer liber, și se adresează specialiștilor din domeniul conservării – restaurării patrimoniului etnografic. Lucrările de construcţie a Centrului au demarat la începutul lunii septembrie 2009, antreprenor general fiind firma CON-A din Sibiu. Proiectant a fost firma Arhigraf din Sibiu, prin arh. Silviu Popa și arh. Vladimir Grigorov. La sfârşitul lunii octombrie 2010 s-au terminat lucrările de construcţie, Centrul fiind dat în folosință beneficiarilor finali începând cu luna martie 2011, după finalizarea etapelor de dotare interioară cu mobilier şi echipamente de specialitate.

Inaugurare cu vernisaj

Tot vineri, în cadrul inaugurării, are loc și vernisarea expoziției ”Mobilier pictat. Restaurarea colecției de lăzi de zestre a Muzeului ASTRA”, cuprinzând 40 din cele 45 de piese de patrimoniu restaurate în cadrul aceluiași proiect de către echipa de restauratori a muzeului. Pe lângă activitățile dedicate colecțiilor de patrimoniu mobil – construcția Centrului ASTRA și restaurarea colecției de lăzi de zestre pictate – proiectul muzeului mai cuprinde ample lucrări de reconstrucție (8 monumente etnografice noi) și conservare – restaurare a celor existente (drenări, hidrofugări, înlocuiri învelitori la 32 de monumente) precum și importante schimburi de experiență ce au dus la dezvoltarea relațiilor bilaterale de specialitate între Muzeul ASTRA și muzee cu același profil din Norvegia. Pentru mai multe informații doritorii sunt invitași să acceseze website-ul dedicat proiectului, www.conservareapatrimoniului.ro. Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Dumbrava Sibiului prezintă publicului cea mai mare expoziție etnografică în aer liber din Europa.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică