Cei mai tineri cineasti sibieni, selectati în competitia "E mic piperul, dar e tare" de la Budapesta

Cei mai tineri cineasti sibieni, selectati în competitia "E mic piperul, dar e tare" de la BudapestaFilmul de animatie “O poveste de acasa” participa în competitia festivalului international de film pentru copii Gyerekszem, desfasurat la Budapesta, în perioada 18-20 martie 2011.

 

Filmul a fost selectat în sectiunea „E mic piperul, dar e tare” – dedicata productiilor facute de copiii cu vârsta cuprinsa între 6-12 ani,   si va fi proiectat la cinematograful national Urania, sâmbata 19 martie. “O poveste de acasa” concureaza alaturi de filme din Rusia, Ucraina, Spania, Finlanda, Korea, Croatia, Slovacia, Belgia si Grecia. “O poveste de acasa” a fost realizat în cadrul Astra Film Junior 2010, la atelierul de film de animatie organizat în septembrie, la Sibiu. Timp de sase zile, 11 copii din clasele primare au trecut atunci prin toate fazele de productie ale unui film de animatie. Participantii au fost coordonati de artista franceza, Iulia Varga, care are experienta în organizarea de ateliere de filme de animatie în Paris. Fiecare copil a creat câte unul sau doua personaje inedite, folosind materiale reciclabile din menaj: Mireasa, Ruki martianul, Gogobella si Bveorteca, Brânza Man, Bali si Rikki, Iari, Animen, Mini, Grasana, Rulota cu etaj, Robo-capsu-vaca si Dragonul.

Selecţie importantă

Povestea imaginata de copii este simpla, dar spune multe despre cum vad ei lumea oamenilor mari: Mireasa si martianul Ruki planuiesc sa se casatoreasca, însa intervine Gogobella, personajul negativ, care tese intrigi pentru a-i desparti. Prietenii Miresei o ajuta pe aceasta sa descopere adevarul. Ca în basme, se face dreptate, iar Gogobella este mâncata de balena Bali. Mireasa si Ruki se casatoresc si îsi promit ca „nu îsi vor pierde capul”. Atelierul de film de animatie a fost un proiect pilot, organizat de Astra Film pentru prima data în România. “Faptul ca filmul O poveste de acasa a fost ales la un festival, în competitie este pentru noi o confirmare a calitatii atelierului si a creativitatii copiilor dar, totododata, ne da încredere sa demaram si pe viitor alte proiecte îndraznete si inovatoare în domeniului filmului si al educatiei prin imagine. Dealtfel, atelierul nu este primul program adresat copiilor, organizat de Astra Film. În 2009, am avut un program special intitulat Diminetile lumii, la care au participat peste 5.000 de copii. Si la editia de anul acesta a Astra Film Festival va fi prezent un nou program pentru copii”, marturiseste Dumitru Budrala, directorul Astra Film.

 

Ultima oră