video - cutremur devastator în japonia: 8,9 magnitudine. tsunami de zece metri înălţime!
Mediafax foto

video - cutremur devastator în japonia: 8,9 magnitudine. tsunami de zece metri înălţime!
Mediafax foto

O alertă de tsunami a fost emisă vineri, incluzând Japonia, Rusia, Insulele Mariane şi Filipine, după un puternic cutremur cu magnitudinea de 8,9, înregistrat în nord-estul Japoniei, a anunţat Centrul pentru tsunami în Pacific.

 

Cinci centrale nucleare au fost închise în Japonia , în urma cutremurului cu magnitudinea de 8,9 produs vineri în largul coastelor de nord-est ale acestei ţări, relatează BBC News Online.

► „Un cutremur de o asemenea magnitudine are potenţialul să genereze un tsunami distrugător care poate atinge coastele din apropierea epicentrului în câteva minute şi coastele mai îndepărtate în câteva ore „, a precizat Centrul.

O alertă de nivel maxim a fost declanşată de agenţia japoneză, care a avertizat în legătură cu un tsunami de mare amploare, a cărui înălţime ar putea ajunge până la şase metri. O alertă de tsunami a fost emisă pentru Japonia, Rusia, Insulele Mariane, Filipine, Insula Guam, Taiwanul, Insulele Marshall, Indonezia, Papua Noua Guinee, Nauru, Micronezia şi Hawaii.

Maşinile plutesc în portul Iwate

În Japonia, valuri de 4,20 de metri înălţime au ajuns pe coasta Pacificului, potrivit televiziunilor, luând maşini şi vapoare. În prefectura Iwate, mai multe maşini au fost văzute plutind în port.

şi vapoare. În prefectura Iwate, mai multe maşini au fost văzute plutind în port.

video - cutremur devastator în japonia: 8,9 magnitudine. tsunami de zece metri înălţime!

Un tsunami de zece metri a ajuns vineri pe coastele Sendai (nord-est), în urma cutremurului puternic, cu magnitudinea de 8,9, produs anterior în largul coastelor Japoniei, a anunţat presa niponă.

Pista aeroportului din Sendai, în prefectura Miyagi, a fost inundată, potrivit presei.

Alte puncte de pe coasta Pacificului au fost, de asemenea, lovite de valuri înalte de câţiva metri.

 

► Numeroase persoane au fost rănite în timpul cutremurului, a anunţat agenţia Kyodo, citând poliţia din prefectura Miyagi, situată în apropierea zonei în care s-a produs cutremurul.

În Filipine, unde estul arhipelagului este ameninţat de un tsunami, nu a fost emis niciun ordin de evacuare, dar locuitorii din zonele de coastă au fost plasaţi în alertă „în aşteptarea unor noi instrucţiuni”, a declarat Renato Solidum, şeful agenţiei de seismologie din Filipine, într-un mesaj difuzat la radio în toată ţara.

O alertă de tsunami a fost emisă vineri şi pentru arhipelagul rus Kurile, potrivit unei purtătoare de cuvânt a departamentului local al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă.

Această alertă se referă la tot arhipelagul Kurile, inclusiv cele patru insule din Kurilele de Sud, disputate de Rusia şi Japonia, a declarat această purtătoare de cuvânt, Ekaterina Potvorova.

„Populaţia este în curs de evacuare”, a precizat ea.

Potrivit aceleiaşi surse, alerta de tsunami nu se referă la insula Sahalin, mult mai întinsă şi mai populată.

O replică puternică a cutremurului cu magnitudinea de 8,9 grade din nord-estul Japoniei s-a produs vineri la ora 15.20 (08.20 ora României) şi a fost resimţită la Tokyo.

Şase incendii au fost semnalate la Tokyo în urma cutremurului puternic produs în nord-estul ţării, a anunţat agenţia de presă Jiji.

video - cutremur devastator în japonia: 8,9 magnitudine. tsunami de zece metri înălţime!

► Acoperişul unei clădiri din centrul Tokyo, unde 600 de studenţi participau la o ceremonie de înmânare a diplomelor, s-a prăbuşit, provocând rănirea mai multor persoane, potrivit pompierilor şi medicilor.

Transporturile aeriene, feroviare şi rutiere, oprite în apropiere de Tokyo şi în nord-estul Japoniei

Traficul aerian a fost oprit în marele aeroport din arhipelag, la Narita (regiunea Tokyo), unde serviciile aeroportuare verificau starea pistelor.

Trenurile expres Shinkansen au fost imediat oprite în întreaga zonă de nord-est a arhipelagului şi autostrăzile din regiunea Tokyo au fost închise la câteva minute după cutremur.

► Japonia şi-a trimis navele aparţinând forţelor navale de autoapărare (FAD) către zona Miyagi.

► În capitala Tokyo, situată la 380 de kilometri distanţă, cutremurul a fost puternic resimţit timp de cel puţin două minute, iar majoritatea locuitorilor au ieşit pe străzi.

Ultima oră

Comentariul meu