DSP-ul cere ministerului să NU comaseze spitalul de Psihiatrie cu cel JudeţeanDirecţia de Sănătate Publică cere de asemenea ministerului Sănătăţii să nu transforme spitalele din Agnita şi Cisnădie în cămine pentru bătrâni. LA Cisnădie DSP-ul ar vrea transformarea unităţii ca spital de îngrijiri de lungă durată şi ambulatorii.

Prefectul Horaţiu Răcuciu a primit marţi evaluările Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a judeţului Sibiu, privind reorganizarea sistemului de sănătate publică, prin reprofilarea şi/sau comasarea unităţilor spitaliceşti aflate în administrarea autorităţilor locale şi judeţene din Sibiu, Agnita şi Cisnădie. De asemenea, pe acelaşi subiect, la instituţie au fost primite, în scris, poziţiile Consiliului Judeţean Sibiu şi ale conducerilor spitalelor din Agnita şi Cisnădie – toate în dezacord cu propunerile Ministerului Sănătăţii, de comasare sau reprofilare a unităţilor spitaliceşti.

Comasarea doar cu spitalul de Pneumoftiziologie la Sibiu

Din evaluarea DSP, în ce priveşte soluţia Ministerului Sănătăţii de comasare  a unor unităţi spitaliceşti cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, rezultă ca oportună doar comasarea Spitalului de Pneumoftiziologie. Potrivit DSP, comasarea trebuie urmată de reorganizarea unităţii spitaliceşti nou create. În legătură cu Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gh. Preda”, din analiza DSP a rezultat necesitatea continuării activităţii acestuia ca unitate cu personalitate juridică, având în vedere, în special, includerea ei în strategia europeană de sănătate mintală, care prevede dezvoltarea asistenţei psihiatrice spitaliceşti şi ambulatorii la nivelul comunităţilor şi integrarea sa cu asistenţa medicală generală, dar nu înglobarea ei în spitale generale. Din analiza DSP, mai rezultă că este oportună transformarea secţiei exterioare din Boiţa, a Spitalului de Psihiatrie, în unitate de asistenţă medico-socială.

Transformarea spitalului din Agnita este inoportună

Referitor la Spitalul Orăşenesc Agnita, raportul DSP apreciază că nu este oportună transformarea acestuia în cămin de bătrâni având în vedere, în principal: 1. cele 5 cămine şi centre pentru îngrijirea persoanelor vârstnice şi a unităţii de asistenţă medico-socială existente deja în teritoriul arondat unităţii administrative Agnita; 2. distanţele mari faţă de municipiile Sibiu şi Mediaş, care îngreunează accesul populaţiei la servicii medicale specializate.

Reprofilare la Cisnădie

În legătură cu Spitalul Orăşenesc Cisnădie, din evaluarea DSP rezultă propunerea reprofilării unităţii ca spital de îngrijiri de lungă durată şi ambulatorii, având responsabilitatea asistenţei pentru pacienţii cronici şi pentru cei care necesită îngrijiri zilnice în oraş şi în teritoriul administrativ arondat. „Menţionăm că DSP va trimite propunerile privind reorganizarea spitalelor sibiene la Ministerul Sănătăţii, care va lua măsurile finale, în condiţiile în care, indiferent de noile condiţii de funcţionare a spitalelor, serviciile medicale nu vor fi afectate” se arată într-un comunicat al prefecturii Sibiu.

Ultima oră