risc de avalanşă de gradul trei, în munţii făgăraş, la bâlea lacPotrivit Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu, de marţi, de la ora 20.00, şi până miercuri la aceeaşi oră, riscul producerii de avalanşe, la peste 1.800 de metri, în Munţii Făgăraş şi Bucegi este de trei – risc însemnat – pe o scară de la unu la cinci.

risc de avalanşă de gradul trei, în munţii făgăraş, la bâlea lac

„Riscul declanşării accidentale a avalanşelor va fi însemnat. Declanşarea avalanşelor este posibilă chiar în condiţiile unei slabe supraîncărcări”, se arată în avertizarea meteorologilor, postată, marţi, pe site-ul oficial al Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Potrivit sursei citate, instabilitatea stratului de zăpadă este principala cauză a producerii de avalanşe.

„În Munţii Făgăraş stratul în ansamblu este puţin stabilizat. În Munţii Bucegi, la suprafaţa zăpezii sunt prezente cruste de îngheţ/dezgheţ. În profunzime se regăsesc structuri de placă mai vechi sau cruste de gheaţă, peste care plăcile dizlocate accidental pot aluneca cu uşurinţă”, se arată în avertizarea meteorologilor. Potrivit acesteia, la altitudini sub 1.800 de metri riscul producerii de avalanşe este moderat, iar la mai puţin de 1.500 de metri altitudine, unde stratul de zăpadă este mic, riscul este redus. Meteorologii anunţă că tendinţa este constantă pentru următoarele două zile, în zonele montane înalte riscul rămânând însemnat. În aceste condiţii, salvamontiştii recomandă turiştilor să nu se aventureze pe creste, să nu părăsească zona cabanelor, iar dacă doresc să practice sporturile de iarnă să verifice la patrule stabilitatea stratului de zăpadă.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică