Două spitale din Sibiu dispar, iar cele din Agnita și Cisnădie se desființează!Ministerul Sănătăţii a început procesul de reorganizare a sistemului spitalicesc. La Sibiu Spitalul de Psihiatrie „Dr.Gheorghe Preda și Spitalul de Pneumoftiziologie urmează să se comaseze cu Spitalul Județean Sibiu. Spitalele din Agnita și Cisnădie urmează să se transforme în azile de bătrâni. VEZI MAI JOS LISTA CU TOATE SPITALELE COMASATE ȘI TRANSFORMATE ÎN AZILE DE BĂTRÂNI ÎN ROMÂNIA!

Începând de astăzi, pe site-ul Ministerului Sănătăţii, la adresa de web www.ms.ro, va fi postată lista cu unităţile sanitare propuse pentru comasare şiproiectul de Hotărâre de Guvern privind dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice care cuprinde şi lista unităţilor sanitare ce se vor reprofila în acest sens. “Reorganizarea spitalelor este unul dintre cele mai importante obiective de anul acesta, determinat de funcţionalitatea sistemului şi de tratamentul corespunzător aplicat pacientului, şi mai puţin de problemele financiare, cu toate că şi acestea sunt importante”, a declarat ministrul Sănătăţii, CSEKE Attila într-o conferinţă de presă.

Sute de spitale comasate sau transformate
Conform proiectului Ministerului Sănătăţii, dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 unităţi sunt propuse să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exteriore. Dintre cele 182 de spitale, un număr de 111 unităţi sanitare vor fi  comasate, iar restul de 71 sunt unităţi care se vor reprofila în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă. Există deja 10 unităţi sanitare (5 în Dâmboviţa, 2 în Oradea, 2 în Bucureşti şi una în Argeş) care sunt desfiinţate din punct de vedere juridic prin hotărârile de guvern aprobate anul trecut. “Încă de la început doresc să subliniez că, în urma comasărilor şi a reprofilărilor de spitale nu va exista personal medical disponibilizat. În cazul comasărilor, unităţile sanitare devin secţii exterioare ale unităţilor nou înfiinţate, ca urmare nu va exista motivaţie pentru disponibilizare de personal. În cazul celor 71 de unităţi sanitare care vor fi reprofilate, cei  794 de medici şi 2532 asistenţi medicali vor fi repartizaţi, după caz,  în unităţile sanitare nou înfiinţate sau în cele din judeţul în care au domiciliul. Avem în acest sens un acord de principiu cu sindicatele din domeniu”, a adăugat ministrul CSEKE. Comasarea sau reprofilarea celor 182 de unităţi sanitare este rezultatul unei evaluări pe care Ministerul Sănătăţii a realizat-o în colaborare cu direcţiile de sănătate publică şi autorităţile locale timp de mai multe luni de zile. În ceea ce priveşte reprofilarea unităţilor sanitare, Ministerul Sănătăţii şi cel al Muncii vor desfăşura în perioada 1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013, Programul de interes naţional ”Dezvoltarea reţelei de cămine pentru  persoanele
vârstnice”.

Apar 71 de noi cămine pentru bătrâni
Conform noului program vor putea fi înfiinţate un număr de până la 71 cămine pentru persoane vârstnice, prin reorganizarea de unităţi sanitare cu paturi în care vor primi asistenţă între 2.500 – 4.800 persoane vârstnice. De asemenea, există posibilitatea ca o parte dintre aceste unităţi să fie reorganizate şi în centre de permanenţă în care să fie asigurată continuitatea asistenţei primare. În prezent,  conform datelor Ministerului Municii există doar 25 de cămine de bătrâni  cu 1570 de paturi finanţate de la bugetul de stat şi autorităţile locale, 51 unităţi pentru tratarea pesoanelor cu afecţiuni psiholocomotorii şi încă 53 de unităţi finanţate de ONG-uri. Conform datelor raportate de direcţiile de asistenţă socială către Ministerul Muncii, peste 2800 de persoane se află pe listele de aşteptare pentru a ocupa un loc într-un cămin de bătrâni. Programul va avea un buget total de 230 milioane de lei, din care pentru 2011 vor fi alocate 65 milioane de lei. Până la data de 30 martie a.c., autorităţile locale au obligaţia de a realiza demersuri pentru transformarea unităţilor sanitare care sunt pe lista de reprofilare în cămine de bătrâni.

VEZI Lista spitale reprofilate ȘI LISTA Lista spitale comasate

Ultima oră

Participă la discuție

4 Commentarii

  1. E foarte bine ca guvernanti se gandesc la batrini. Dar ar fi bine inainte de a desfiinta o unitate sa se mai faca si niste studii si asa ar observa ca la Agnita sunt doua centre pentru batrani iar la aproximativ 20 km mai sunt altele doua . Dar cu copii si restul populatiei din Agnita cum ramane? O sa ne puna un avion la dispozitie pentru a merge pana la Sibiu sau la Fagaras? Ar fi bine domnilor sa mai si ganditi nu numai sa desfiintati.

  2. foarte bine fac pt ca in mai toate spitalele sunt la rand de dimineata pana seara doar oameni varstnici. ar fi bine sa se mai ocupe cineva si de ei.

  3. in cisnadie sunt niste conditii de lux fata de sibiu mai ales la maternitate.si asistentele se poarta omeneste cu gravidele,cum nu se poate mai bine.de ce sa desfintati spitalul?sa mergem la sibiu in cocina aia de spital?sa mergem sa fim tratati ca niste animale?
    sa va fie rusine cu azilele voastre cu tot.normal,va rezervati loc la azil de pe acum.va e frica,ca nu mai prindeti locuri :))

  4. bai,lasati spitalul din cisnadie asa cum este el,ca sunt destule azile de batrani.nebunilor.mai bine desfintati jegul de maternitate din sibiu,ca ala chiar nu poate fi numit spital.JEG in toata regula cu tot cu catelele alea de asistente.alea numai femei sau asistente nu pot fi numite.CATELE