Focar de hepatită A la Caşolţ. Cinci copii s-au îmbolnăvitÎn localitatea Caşolţ evoluează de la sfârşitul lunii decembrie 2010 un focar de hepatită acută virală de tip A, care totalizează până în prezent 5 cazuri confirmate serologic, la copii dintr-o comunitate socială defavorizată.

DSPJ Sibiu a intervenit în acest focar încă de la debut, în colaborare cu medicii de familie din localitate, instituind măsurile antiepidemice curente, menite să împiedice extinderea focarului, prin: depistarea surselor de infecţie şi izolarea lor, dezinfecţie în şcoală şi grădiniţă, instruirea personalului medico-sanitar, didactic şi a personalului responsabil cu curăţenia şi dezinfecţia curentă în colectivităţi. Au fost distibuite materiale din rezerva antiepidemică a DSPJ Sibiu (bandelete pentru ex. urină, dezinfectante de suprafeţe şi antiseptice pentru mâinile personalului, mănuşi de unică folosinţă) şi s-au recoltat probe de apă din focar.

Vacinări la începutul lunii

De asemenea, la începutul lunii ianuarie 2011, s-a efectuat vaccinarea a 72 copii (contacţi ai cazurilor, care frecventează colectivitatea) şi 3 cadre didactice. „În ciuda acestor măsuri, au apărut alte câteva noi cazuri de îmbolnăvire, în focare familiale şi la contacţii de joacă ai cazurilor. Astfel, în săptămâna 10-16.01.2011, s-au prezentat la Secţia de boli infecţioase copii 4 suspiciuni de îmbolnăvire, iar în cursul acestei săptămâni au fost îndrumaţi către serviciile de specialitate din Sibiu, alţi 3 copii şi un cadru didactic (în total 8 cazuri, aflate în curs de investigaţie)” se arată într-un comunicat al DSP Sibiu.

De ce a apărut hepatita

Echipa DSP (Compartimentul pentru Supraveghere Epidemiologică şi Controlul Bolilor Transmisibile) a efectuat deplasări în teren, constatând prezenţa mai multor factori care reduc eficienţa măsurilor antiepidemice în această comunitate, astfel:

temporizarea internării în spital: bolnavii izolaţi la domiciliu în condiţii necorespunzătoare, constituie un pericol de răspândire a infecţiei pentru familie şi anturaj (parteneri de joacă, vecini, etc.);

colectarea deficitară a deşeurilor menajere (deşeurile menajere sunt depozitate necorespunzător, din lipsa resurselor materiale pentru serviciul de salubritate);

aprovizionarea cu apă este defectuoasă (în focar, apa curentă este disponibilă cu intermitenţă), făcând foarte dificilă igiena adecvată a mâinilor (cea mai simplă metodă de întrerupere a transmiterii unei boli cu mecanism fecal-oral, numită „boala mâinilor murdare”).

Facem precizarea că nu se pune problema unei epidemii hidrice, cauza

principală a focarului fiind lipsa unor deprinderi igienice adecvate, atât la nivel individual, cât şi comunitar.


Situaţie monitorizată de DSP

Urmare a celor constatate în teren, DSP a solicitat primăriei Roşia să se implice în cel mai scurt timp, pentru a găsi soluţii la problemele care ţin de competenţa acesteia.

DSP continuă seria de măsuri specifice, şi anume:

– monitorizează triajul efectuat de către medicii de familie, în colaborare cu mediatorul sanitar, prin examen clinic şi de urină, la toţi contacţii de familie şi din colectivitate (săptămânal);

– supraveghează dezinfecţia curentă în unităţile de învăţământ locale;

– catagrafiază contacţii de familie, în vederea efectuării unei noi serii de vaccinări;

– continuă monitorizarea calităţii apei;

– intensifică măsurile de informare-educare a părinţilor, prin întâlniri cu aceştia şi difuzarea de materiale informative despre hepatita A şi igienă (spălatul pe mâini).

Ultima oră