înghesuială şi nervi la cjas sibiu din cauza unor somaţiiZeci de sibieni s-au aşezat, luni, la coadă la ghişeele CJAS Sibiu pentru a-şi regmenta situaţia privind plata datoriilor retroactive pe ultimii cinci ani. Majoritatea celor care au primit somaţii sunt persoane care obţin venituri din închirierea imobilelor şi au fost somate să plătească retroactiv contribuţii la Fondul Asigurărilor de Sănătate.

„Eu am primit somaţie de plată de peste 28.000 de lei, la fel şi soţia mea. Eu sunt cu plata tuturor datoriilor la zi şi aş fi plătit şi asta dacă aş fi ştiut că trebuie să plătesc. Suma pe care o am de achitat este uriaşă. Am venituri din închirieri, dar nu deţin aşa, de azi pe mâine, aproape 60.000 de lei. Nu ştiu de ce nu ne-au anunţat până acum că trebuie să plătim, cred că nu le-au trebuit banii până acum”, a declarat pentru MEDIAFAX, Ionel Benchea, una dintre persoanele aflate la coadă. Mulţi dintre cei care stăteau la coadă s-au arătat nemulţumiţi de slaba organizare a activităţii. „Sunt foarte nemulţumit pentru că nimeni nu-mi spune ce trebuie să fac. Mi-au trimis somaţia, fără să spună cu ce acte să vin. Este a treia oară când stau la coadă. Am venit o dată ca să aflu ce acte trebuie să aduc, am mai venit o dată cu ele şi mi s-a spus că nu e totul, iar acum stau să şi plătesc. Să ştiţi că în medie se stă cam două-trei ore la coadă. Nu e normal”, a declarat un alt sibian.

17.000 de somaţii

Potrivit reprezentanţilor CJAS Sibiu, mai multe activităţi s-au suprapus şi, de aceea, este aglomeraţie la ghişee. „Noi am trimis în luna decembrie aproximativ 17.000 de somaţii la persoane care obţin venituri în conformitate cu legea. În aceste zile adresabilitatea sibienilor către ghişeele CJAS a crescut foarte mult şi datorită faptului că s-au suprapus mai multe activităţi: de depunere a declaraţiilor de către angajator, de eliberare a adeverinţelor pentru persoanele asigurate, de recalculare a contribuţiei pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente, dar şi emiterea somaţiilor”, a declarat Lăcrămioara Bogdan, purtătorul de cuvânt al CJAS Sibiu. Potrivit sursei citate, la finalul anului 2010 CJAS a preluat baza de date a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice şi aşa au putut fi aflaţi toţi cei care obţin venituri din închirierea imobilelor, iar instituţia le-a trimis somaţii pentru plata contribuţiilor pe ultimii cinci ani.

Sursa: Mediafax

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

  1. jos comunismu nu mai vrem in lagär jos caritasu vrem libertate eu decid ce e mai bine pt mine dacä am bani plätesc pe loc vizita la medic am dreptul acesta in europa sint milioane de oameni ne asigurati

  2. in europa asigurarea de sanätate este facultativä romänia unde se gäseste in afrika armonizarea legislatiei se face numai la CEDO? cu cea europeanä?