proiect pe apă şi canalizare în valoare de 123 de milioane de euro la sibiuMinisterul Mediului şi Pădurilor, prin intermediul Direcţiei Generale AM POS Mediu, a anunţat municipalitatea sibiană că noul proiect depus în vederea obţinerii de fonduri europene intitulat „Extinderea şi reabilitarea sistemului de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov” a fost transmis oficial Comisiei Europene în vederea evaluării şi aprobării.

Direcţia din cadrul Ministerului de Mediu a transmis de asemenea municipalităţii că poate începe implementarea proiectului imediat după transmiterea aplicaţiei la Bruxelles, fără să se aştepte decizia de finanţare din partea CE. După aprobarea proiectului de către CE se va încheia un contract de finanţare între Ministerul Mediului şi Pădurilor, prin intermediul Autorităţii de Management pentru POS Mediu şi Apă Canal SA Sibiu.

Proiect de amploare

Proiectul are o valoare totală de 123.744.455 euro (inclusiv TVA) din care s-a solicitat finanţare din Fondul de Coeziune în valoare de 76.553.490 euro şi o finanţare de la bugetul de stat în valoare de 11.708.244 euro. Restul sumei va fi asigurată din fonduri locale, după cum urmează: SC Apă Canal SA Sibiu – 33.681.037 euro (din care 9.984.814 euro reprezintă contribuţia proprie a beneficiarului şi 23.696.223 euro reprezintă TVA), Judeţul Sibiu  şi localităţile Sibiu, Avrig, Ocna Sibiului, Cisnădie, Răşinari, Şelimbăr, Făgăraş – 1.801.269 de euro, reprezentând contribuţia de la bugetele locale. În următoarea perioadă, municipalitatea sibiană şi membrii Asociaţiei pentru Dezvoltare Interregională vor asigura alocarea fondurilor din bugetele locale şi lansarea primelor licitaţii de servicii şi lucrări. „Prin acest proiect practic se va realiza un obiectiv foarte ambiţios şi important atât pentru noi sibienii dar şi pentru comunităţile învecinate şi pentru Făgăraş. Aprobarea acestuia este un succes important pentru că un număr mare de locuitori din judeţul Sibiu şi Braşov vor avea la final servicii de o mai bună calitate şi cu o mai mare extindere în ceea ce priveşte alimentarea cu apă şi canalizarea” a declarat primarul Klaus Iohannis în conferinţa de presă.

Proiect și pentru județul Brașov

Regiunea cuprinsă în prezentul proiect se întinde pe teritoriul a două judeţe învecinate – Sibiu şi Braşov – pentru o populaţie beneficiară de aproximativ 325.000 locuitori. Regiunea, subiect al Master Plan-ului şi al Aplicaţiei pentru judeţul Sibiu, este denumită Sibiu – Sud. În Sibiu – Sud şi în Făgăraş, rata de acoperire a reţelelor de alimentare cu apă potabilă este ridicată în zona urbană, ajungând la circa 93% în rândul consumatorilor casnici. Cu toate acestea, în zona rurală din Sibiu – Sud, rata de acoperire a serviciilor de alimentare cu apă conform standardelor scade semnificativ, întrucât o parte din sistemele locale de alimentare cu apă nu sunt conforme cu prevederile legislaţiei în vigoare şi distribuie apă netratată. Există şi câteva localităţi din zona rurală ce implementează proiecte pentru alimentarea cu apă potabilă. În Faza 1 a Programului de Investiţii ce se va încheia în 2013 vor fi executate lucrări de amenajare de staţii de epurare şi tratare şi extinderea reţelelor de canalizare şi alimentare cu apă.

Ultima oră

Comentariul meu