Sărbătoarea Junilor din Mărginimea Sibiului se ţine marţi la SălişteSute de juni din cele 15 cete ale Mărginimii Sibiului vor dansa şi colinda la sărbătoarea Junilor, de la Sălişte, o tradiţie veche de peste 100 de ani. Evenimentul se încheie cu un concert susţinut de Ducu Bertzi.

Într-un cadru de poveste şi o atmosferă de sărbătoare, sibienii se adună marţi la Sălişte la un eveniment a cărui tradiţie se transmite din tată în fiu. „Sărbătoarea Junilor” atrage an de an mii de sibieni şi turişti deopotrivă. Numai puţin de 15 cete de juni şi juniţe, tineri îmbrăcaţi în portul popular al locurilor, vor defila, vor cânta şi vor dansa în Piaţa Junilor din capitala Mărginimii Sibiului. Cu straie, care mai de care mai de vază junii din Sălişte, Tilişca, Vale, Miercurea Sibiului, Gura Râului, Sibiel, Răşinari, Tâlmăcel, Orlat, Râul Sadului, Sadu, Cristian, Alămor, Rod şi Vaideeni (judeţul Vâlcea) vor juca, Româna, Balul Mărăcinilor, Fecioreasca, Căluţul şi Căluşelul, spre satisfacţia asistenţei. Ziua se va încheia cu un spectacol folkloric suţinut de andsamblul Junii  Sibiului.

Sărbătoare veche de 102 ani

„Sărbătoarea Junilor” are o istorie de care mărginenii sunt mândri şi o povestesc tot timpul cu plăcere. Ea luat fiinţă în 1906 şi de atunci în fiecare an, la poalele munţilor Cindrel, ciobanii şi băciţele lor, împreună cu rudele şi copiii se strând în fiecare a treia sau a patra zi de după Crăciun ca să danseze şi să colinde la Sălişte. Bătrânii care au participat an de an la sărbătoare spun că aceasta a impresionat până şi pe cei din regimul comunist, care nu au îndrăznit să o întrerupă.

Ultima oră