Anul cultural 2010 stă mai bine în cifre decât 2009. Aproape 600.000 de spectatori....Anul 2010 a stat sub semnul crizei economice din toate punctele de vedere. Nici domeniul cultural nu a fost ocolit de aceasta, cu toate că, din datele pe care vi le prezentăm mai jos pentru cele mai importante instituţii de cultură din Sibiu rezultă o creştere a numărului de spectatori care au participat la aceste evenimente.

Teatrul Naţional Radu Stanca s-a bucurat de încă un an cu rezultate bune. Pe lângă faptul că ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru a fost foarte bine primită, spectacolele treatrului sibian s-au bucurat de succes în rândul publicului iubitor. În anul 2010 teatrul sibian a numărat aproximativ 460.000 de spectatori care au urmărit spectacolele puse în scenă. În anul 2009 aproximativ 400.000 de spectatori au dat curs invitaţiilor Teatrului Radu Stanca. Anul 2010 a însemnat un an de muncă foarte intensă pentru actori şi regizori deoarece au pregătit 16 premiere, iar în 2009 au pregătit 14 astfel de spectacole. Teatrul Naţional Radu Stanca are un repertoriu de 72 de spectacole, printre care „Faust” în regia lui Silviu Purcărete, „Electra” în regia lui Mihai Maniuţiu, „Puricele în ureche” în regia lui Şerban Puiu, „Balul” în regia lui Radu-Alexandru Nica, „Ghidul copilăriei retrocedate” în regia lui Gavriil Pinte şi „Felii” de Lia Bugnar, cu Ofelia Popii.

40.000 de spectatori la Gong

Teatrul Gong a prezentat în 2010 peste 300 de spectacole în ţară şi străinătate în faţa a aproximativ 40.000 de spectatori. În plus, Teatrul Gong a încheiat 70 de parteneriate educaţionale cu şcoli şi grădiniţe, iar sala de spectacole a Teatrului a găzduit peste 60 de evenimente. Teatrul Gong a fost recent preluat de municipalitatea sibiană, iar evoluţia acestei instituţii va fi urmărită îndeaproape pentru că Teatrul Gong este o instituţie sibiană cu mare potenţial.

14.000 de spectatori la Balet

Teatrul de Balet Sibiu a înregistrat o creştere semnificativă în numărul de spectatori pe care i-a avut pe parcursul anului 2010, comparativ cu anul precedent. În anul 2009, proaspăt înfiinţatul Corp de Balet a prezentat publicului 16 spectacole de calitate, printre care trei premiere (Trilogia Ionesco, Romeo şi Julieta, Gala de Balet), numărul total de spectatori fiind de aproape 4.900. În  2010 numărul acestora a crescut simţitor: aproape 14.000 de spectatori au urmărit cele 20 spectacole de balet, printre care s-au numărat şi cinci premiere: Spărgătorul de Nuci, Raimonda, Giselle, Carmen, Gala de Balet. Teatrul de Balet are 18 balerini, coregraful acestui corp de balet este Pavel Rotaru iar maestrul de studii este Florin Brânduşă.

Ultima oră