jandarmii sibieni au avut misiuni cu 20 la sută mai multe în 2010 făţă de 2009Zilele trecute a sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sibiu, în prezenţa inspectorului general al Jandarmeriei Române gl.lt.dr. Olimpiodor Antonescu, s-a desfăşurat evaluarea activităţii instituţiei pentru anul 2010, cu participarea şefilor principalelor instituţii cu care se cooperează şi se colaborează.

Activitatea desfăşurată în anul 2010 a urmărit îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru executarea cu responsabilitate şi profesionalism a misiunilor şi atribuţiilor specifice, modernizarea instituţională, profesionalizarea personalului, realizarea unui sistem logistic performant, dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor de colaborare şi cooperare instituţională, creşterea gradului de încredere a cetăţenilor în instituţie şi în capacitatea sa de răspuns la solicitările acestora.

Au fost formulate şi înaintate Inspectoratului General propuneri de modificare sau completare a unui număr de 13 acte normative de nivel superior sau cu caracter intern pentru modificarea/completarea unui număr de 5 legi, ordonanţe sau hotărâri ale guvernului; 2 ordine ale ministrului administraţiei şi internelor; 3 ordine/dispoziţii ale inspectorului general al jandarmeriei române; 3 proiecte în anchetă de standarde operaţionale.

Peste 3800 de misiuni de ordine publică

În perioada supusă evaluării  inspectoratul a executat un număr de 3822 misiuni de ordine publică cu un efectiv de peste  22.000 jandarmi în creştere cu 20% faţă de perioada similară a anului 2009. În perioada de referinţă, efectivele din cadrul structurilor de ordine publică au executat misiuni de intervenţie, pentru un număr de 40 solicitări prin S.N.U.A.U. „112”. Au fost constatate 72 infracţiuni cu 88 de autori şi au fost aplicate 569 de sancţiuni contravenţionale (177 avertismente şi 392 amenzi contravenţionale  în valoare de 144.990 lei). Au fost confiscate bunuri în valoare de 11.395 lei şi au fost conduse la sediul poliţiei pentru luarea măsurilor legal un număr de 126 de persoane din care 2 persoane aveau emise mandate de executare a pedepsei închisorii. În prezent, inspectoratul asigură paza şi protecţia a 20 obiective (16 obiective stabilite prin Hotărâre de Guvern, 3 obiective stabilite prin Ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor şi 1 obiectiv stabilit prin Ordin la inspectorului general al Jandarmeriei Române). În perioada de referinţă, au fost executate un număr de 1086  misiuni de pază şi protecţie a transporturilor de bunuri, valori şi  produse cu caracter special  (cu 64 de misiuni mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009) astfel:

– 377 transporturi de bunuri şi valori (cu 6% mai mult faţă de 2009);

– 14 transporturi de armament şi muniţie în folosul I.J.J. Sibiu (cu 75% mai mult faţă de 2009);

– 695 transporturi corespondenţă clasificată (cu 0,5% mai puţin faţă de 2009)

Stagii de pregătire şi misiuni în Kosovo

103 jandarmi au participat la cursuri şi stagii de pregătire (Exerciţiul internaţional „Trilateral Staff Trening Exercise 2010”, pregătire pentru participarea la operaţii multinaţionale, etc). În urma selecţiei desfăşurate, 6 jandarmi au făcut parte din Detaşamentul de jandarmi, destinat să participe la misiuni de menţinere a păcii, sub egida U.E. în Kosovo. În luna mai, o delegaţie a Trupelor de Poliţie Înarmate Populare Chineze a efectuat o vizită de informare – documentare la Jandarmeria Sibiană în scopul identificării unor noi modalităţi de cooperare în domeniul pregătirii personalului, precum şi stabilirii coordonatelor necesare efectuării unui schimb de experienţă în domeniul de resort.

Ultima oră

Comentariul meu