La sediul Primăriei Sibiu a început colectarea separată a deşeurilor, în recipiente special colorate. Dacă până recent la nivelul instituţiei se recicla doar hârtia, în prezent avem spaţii special amenajate atât pentru hârtie, cât şi pentru plastic şi sticlă.
Primăria Sibiu a definitivat planul de măsuri privind programul de colectare selectivă a deşeurilor proprii şi a implementat cu succes reglementările aduse de legea 132/2010. Municipalitatea sibiană încearcă astfel să contribuie la creşterea gradului de reciclare şi de valorificare a deşeurilor colectate selectiv, dar şi să îşi informeze şi să conştientizeze propriii angajaţi şi cetăţeni, cu privire la beneficiile colectării selective a deşeurilor.
Sistem inteligent
Pentru implementarea acestui program s-a încheiat în data de 1 noiembrie 2010 un contract de predare a deşeurilor colectate cu un operator economic autorizat şi anume cu firma SC RECUP TRANS SRL. Firma contractată ridică deşeurile la solicitarea Primăriei, în funcţie de capacitatea de depozitare, fără a percepe un cost de ridicare. Transportul se efectuează cu mijloacele de transport puse la dispoziţie de firmă. La data de 30 noiembrie firma contractată a ridicat primele cantităţi de deşeuri reciclabile depozitate la sediul instituţiei şi s-au predat 260 kg de hartie şi carton, şi 30 de kg de sticlă.Sistemul de colectare selectivă implică respectarea mai multor condiţii. Printre acestea se numără faptul că la fiecare etaj din cadrul instituţiei au fost amplasate 3 recipiente de colectare selectivă a deşeurilor. Acestea au trei culori diferite, în funcţie de tipul de deşeuri colectate: albastru pentru hârtie şi carton, galben pentru metal şi plastic, iar verde pentru sticlă.
Colectare şi la ghişee
De asemenea, Primăria Sibiu a înfinţat la parterul instituţiei un punct de colectare selectivă a deşeurilor destinat vizitatorilor în zona ghişeelor unde se plătesc impozitele şi taxele.
După o lună de punere în practică a acestui program putem spune că majoritatea deşeurilor provenite în urma activităţii serviciilor din cadrul Primăriei Sibiu sunt de hârtie (acte, ciorne, ziare şi reviste, pliante, alte maculaturi) şi plastic (în general provenite din ambalaje ale alimentelor, pungi de plastic, sticle PET, ambalaje de rechizite, etc). Colectarea acestora se realizează în fiecare birou, fiind depozitate apoi în cutiile special amenajate şi inscripţionate la nivelul fiecărui etaj.„Consider că această colectare selectivă a deşeurilor în instituţiile publice este un pas important în educarea populaţiei, în acţiunea de responsabilizare a tuturor angajaţilor şi a cetăţenilor în general, mai ales că urmează să implementăm şi noi la nivel de judeţ un proiect de management intergrat de gestionare a deşeurilor finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu” a declarat primarul Klaus Iohannis.