şoric, cârnaţi, caltaboşi şi pomana porcului, vineri la muzeul în aer liberMuzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA invită sibienii la un atelier de preparare a bucatelor tradiţionale din carne de porc în Muzeul în aer liber. Evenimentul face parte dintr-un program de animaţii pe teme de tradiţii culinare propus de Muzeul ASTRA, alături de restaurantul Cârciuma din Bătrâni.

În data de 10 decembrie, începând cu ora 12, în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, la Cârciuma din Bătrâni doritorii de preparate tradiţionale din carne de porc sunt aşteptaţi să îşi facă cumpărăturile pentru masa de Crăciun. Tot atunci va avea loc şi o demonstraţie practică de pregătire a tradiţionalei reţete Pomana porcului şi a produselor preparate din carne de porc.

Ignatul – live în Dumbrava Sibiului

După organizarea mustăriei, Muzeul ASTRA pregăteşte  în colaborare cu restaurantul Cârciuma din Bătrâni o nouă prezentare a unei tradiţii româneşti. Vor fi prezentate etapele preparării porcului de Crăciun: sacrificarea, pârlirea pe foc de paie, separarea cărnii, a slăninii, oaselor etc. în funcţie de tipul acestora şi de modalităţile de folosire, pregătirea şi prezentarea pomenii porcului. Este un bun prilej de redescoperire a tradiţiilor româneşti autentice şi de retrăire a atmosferei specifice satului tradiţional.

Atelier cu degustare

Obicei din străbuni, sacrificarea porcului se face înaintea sărbătorii Naşterii Domnului, de Ignat, în data de 20 decembrie, când în calendarul ortodox este prăznuit Sfântul Ignatie Teoforul. Pomana porcului, este denumirea pe care o poartă masa care se dă după terminarea treburilor care includ pregătirea produselor specifice din carne de porc: cârnaţi, caltaboşi, tobă etc. Felul de mâncare tradiţional, numit Pomana porcului, este obţinut prin prăjirea bucăţilor de carne (bucăţi de muşchi, ficat, slănină, coastă, falcă, reprezentând toate părţile animalului sacrificat) în grăsime. Conform tradiţiei alături de mâncare se serveşte ţuică tradiţională sau vin. Doritorii pot servi atât pomana porcului, cât şi celelalte produse preparate din carne de porc, dar şi vin şi ţuică la Cârciuma din Bătrâni.

Ultima oră

Comentariul meu