estoril motogp: lorenzo - victorios pentru a treia oară consecutiv la marele premiul al portugaliei (update galerie foto)
Jorge Lorenzo a preluat conducerea cursei, devansându-l pe Valentino Rossi

Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha) este de neînvins la Estoril, asta dacă e să luăm în considerare ultimele trei GP-uri desfășurate aici: 2008, 2009, 2010. Lorenzo arată astfel de ce pista de la Estoril este una din preferatele lui, încă din anul său de debut la clasa MotoGP reușind să câștige pe tărâm portughez.

Valentino Rossi nu a putut să le ofere fanilor un titlu la Estoril, fani care încă de vineri au afișat în tribuna principală un mare banner pe care sta scris ”La bine și la rău, fanii îți stau alături, Vale!”. A terminat pe locul doi, la  8,629  secunde în spatele colegului său de echipă, Jorge Lorenzo. Din poziția a treia a grilei, Rossi a plecat nu tocmai bine, a încheiat primul tur de pistă pe poziția a patra, a ajuns în turul cu numărul patru pe locul întâi și preț de 16 tururi de pistă a condus ostilitățile. Jorge Lorenzo a rulat mai bine de jumătate din cursă în coada lui Rossi și n-a pierdut prilejul să preia conducerea cu 12 tururi înainte de final, situația la vârf stând la fel până la trecerea liniei de sosire. Restul cursei a fost o dispută pentru poziția a treia a podiumului, între Marco Simoncelli (San Carlo Honda Gresini) și Andrea Dovizioso (Repsol Honda Team), întrecere care s-a încheiat în favoarea lui Dovizioso.

În urma celor 20 de puncte obținute aici, Valentino Rossi a urcat în clasamentul general o poziție. L-a depășit astfel pe Casey Stoner cu 12 puncte: Valentino Rossi – 217 puncte, Dani Pedrosa – 236 p. și Jorge Lorenzo, la mare diferență, 358 p. Rossi poate încheia sezonul pe locul doi doar dacă câștigă următoarea etapă, Valencia, ultima din calendarul competițional, și Pedrosa termină pe un loc inferior poziției 10.

Casey Stoner n-a avut un parcurs fericit la etapa din Portugalia, ba chiar n-a avut deloc un parcurs. A pierdut controlul motocicletei și a căzut într-un viraj de dreapta, în al patrulea tur, abandonând astfel Marele Premiu al Portugaliei. În momentul accidentului Stoner era pe poziția a treia.

Condițiile în care s-a desfășurat cursa: suprafața pistei: uscată; temperatura aerului: 19 grade Celsius; temperatura la sol: 26 grade Celsius; umiditate: 41%

Circuitul de la Estoril este în calendarul Campionatului Mondial de Motociclism Viteză din anul 2000 și acesta este al 11-lea Grand Prix desfășurat aici. A fost construit în 1972 și restructurt în 2006. Are o lungime de 4,182 km, lățimea de 14 metri, 13 viraje (4 la stânga și 9 la dreapta) iar cea mai lungă linie dreaptă măsoară 0,986 km. Cursa categoriei MotoGP durează cât parcurgerea a 28 de tururi de circuit, la Moto2 26 de tururi iar la clasa mezină, 23.

Câteva recorduri ale circuitului de la Estoril: cel mai bun ”pole” e deținut de Jorge Lorenzo – 2008, un minut 35 secunde și 715 sutimi. Lorenză deține și recordul cursei de la Estoril, în 2009 terminând cele 28 de tururi de pistă în 45’35.522. Recordul de viteză de aici a fost stabilit în 2006 de Nicky Hayden – 329,871 km/h.

[nggallery id=626]

Ultima oră

Comentariul meu