Documentele pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei vor fi depuse până la data de 12 noiembrie 2010 la sediul serviciului Sibiu, B-dul Victoriei, nr.1-3, camera 2 în programul de lucru: luni-joi, intre orele 8 – 16, vineri între orele 8 – 13.
Municipalitatea sibiană anunţă că de ieri a început să preia dosarele pentru persoanele care doresc să beneficieze de ajutor pentru încălzire pentru sezonul rece 2010 – 2011. Plafonul veniturilor lunare pe membru de familie a rămas acelaşi ca anul trecut şi nu trebuie să depăşească suma de 615 lei. Sibieni care îndeplineasc toate criteriile impuse de prevederile legale au 30 de zile pentru depunerea documentelor necesare – până la data de 12 noiembrie 2010.
Tipuri de beneficiari
Conform prevederilor legale, ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă familiilor şi persoanelor singure, cetăţenilor cu domiciliul sau reşedinţa în municipiul Sibiu, care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică furnizată în sistem centralizat, gaze naturale, lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, diferenţiat în raport de venitul net mediu lunar pe membru de familie respectiv al persoanei singure, precum şi de sistemul de încălzire.
Ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă la cererea titularului însoţită de declaraţia pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia şi a documentelor doveditoare privind componenţa familiei, precum şi a tuturor veniturilor permanente nete realizate de membrii acesteia, în luna anterioară depunerii cererii.
În funcţie de venitul pe care îl realizează pe membru de familie, aceştia vor beneficia de subvenţii mai mari dacă venitul este mai mic şi mai reduse dacă venitul este mai mare. De exemplu, dacă venitul unei familii este de maxim 155 de lei pe membru de familie aceasta va beneficia de o subvenţie de 262 de lei pentru gazele naturale. Dacă veniturile se încadrează între 540 şi 615 lei subvenţia la gaze va fi de doar 19 lei.
Legalitatea declaraţiilor va fi verificată
Pentru verificarea veridicităţii datelor înscrise în declaraţiile pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia, SPAS efectuează anchete sociale prin sondaj sau la sesizarea terţilor pentru minim 3% din numărul beneficiarilor. În situaţia în care aceştia refuză să furnizeze informaţiile sau documentele solicitate, dreptul la ajutorul pentru încălzirea locuinţei încetează începând cu luna următoare, iar sumele plătite necuvenit cu acest titlu se recuperează în condiţiile legii.
Ajutorul pentru încălzire – cel mai solicitat
În sezonul rece 2009 – 2010 acest tip de ajutor social a fost cel mai solicitat, numărând peste 8200 de beneficiari, din care cei mai mulţi pentru încălzirea cu gaze naturale – 7560.
Hmmm, pai eu ca sa primesc ajutorul trebuie sa imi fac flotant, care dureaza 2-3 sapt, adica depaseste termenul de 12 noiembrie. Anul trecut tin minte ca am facut chestia asta cu ajutorul pe la inceputul lui decembrie…