Seminar despre tranziţia de la universitate la viaţa activă la Facultatea de LitereMâine, în cadrul proiectului „Stagiile de practică – coordonate în dezvoltarea profesională a studenţilor”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu organizează seminarul cu tema „Tranziţia de la universitate la viaţa activă”.

Evenimentul, organizat în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sibiu, S.C. Psihotest Consult S.R.L. şi S.C. FAURECIA Seating Tălmaciu S.R.L., va avea deschiderea oficială la ora 11,00 în Aula Avram Iancu din cadrul Facultăţii de Litere şi Arte. La acest seminar au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai instituţiilor publice din Sibiu şi reprezentanţi ai mediului economic de pe plan local, lucrările fiind deschise de asemenea studenţilor.

Seminarul „Tranziţia de la universitate la viaţa activă” îşi propune ca şi obiective identificarea modalităţilor de adaptare a sistemului de educaţie la dinamica pieţei muncii, conştientizarea importanţei activităţilor de consiliere şi orientare profesională şi activităţilor practice în integrarea cu succes a absolvenţilor pe piaţa muncii. Punctul central al programului este reprezentat de masa rotundă cu tema „Dezvoltarea aptitudinilor de muncă ale studenţilor aflaţi în situaţia de tranziţie de la şcoală la viaţa activă”, în cadrul căreia, participanţii cadre didactice şi studenţi vor avea posibilitatea de a dezbate oportunităţile de dezvoltare a aptitudinilor de muncă ale studenţilor aflaţi în etapa de studiu, oferite de universitate.

Ateliere de autocunoaştere

Studenţii îşi vor putea dezvolta aptitudini necesare integrării pe piaţa muncii prin participarea la atelierele de lucru organizate în cadrul seminarului: atelier cu tema „Autocunoaştere şi dezvoltarea carierei” şi atelier cu tema „Tehnici de căutare a unui loc de muncă”.

Seminarul „Tranziţia de la universitate la viaţa activă” reprezintă un eveniment de diseminare a rezultatelor proiectului derulat în perioada 1 aprilie 2009 – 31 octombrie 2010, pe parcursul acţiunilor evenimentului fiind prezentate principalele activităţi derulate în cadrul proiectului „Stagiile de practică-coordonate în dezvoltarea profesională a studenţilor”, precum şi rezultatele obţinute. Membrii grupului ţintă – 164 de studenţi de la Facultatea de Psihologie şi de la Facultatea de Ş.A.I.A.P.M.- şi-au dezvoltat aptitudini de muncă, aptitudini de autocunoaştere şi de prezentare prin participarea la activităţile formative, de consiliere şi de pregătire practică organizate în cadrul proiectului, toate acestea reprezentând un real avantaj pentru integrarea acestora cu succes pe piaţa muncii.

Ultima oră