În cadrul „Săptămânii de prevenire a criminalităţii”, poliţiştii sibieni au desfăşurat ieri, 27 activităţi de prevenire şi pregătire antivictimală a cetăţenilor în cazul infracţiunilor de tâlhărie.

Au fost desfăşurate întâlniri cu grupuri ţintă, respectiv cu angajatele unei societăţi comerciale, au fost distribuite pliante cetăţenilor şi inedit, cu sprijinul unei actriţe a Teatrului Gong Sibiu, a fost simulată o astfel de infracţiune.

Din analiza efectuată asupra acestui gen de infracţiuni a rezultat faptul că din totalul celor 20 de infracţiuni de tâlhărie comise în municipiul Sibiu, 12 s-au petrecut în stradă (2 dintre acestea în parc), în plină zi, ceea ce denotă faptul că cetăţenii sunt sau pot fi „martori” la aceste infracţiuni. Cu toate acestea, sesizarea faptei este facută ulterior, şi în toate cazurile, de către victime.

Sibieni fără reacţie

Pentru a testa reacţia cetăţenilor atunci când în plină stradă este comisă o infracţiune de tâlhărie, politiştii sibieni au „simulat” ieri o astfel de faptă:

Ora 1200, str. Nicolae Bălcescu, zonă pietonală, intens circulată, o femeie este victima unei tâlhării. Victima strigă, cere ajutorul populaţiei – reacţia întârzie să apară: deşi au asistat la faptă sau au auzit strigătele de ajutor ale victimei, nici un cetăţean nu vine în ajutorul acesteia, iar monitorizarea Serviciului 112 a arătat că nu s-a primit nici un apel de sesizare a acestei infracţiuni.

Ultima oră

Comentariul meu