Anunţ la Sibiu - Fenomene meteo violente, în următorii ani, în RomâniaDirectorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, susţine că în România se vor înregistra în următorii ani „fenomene meteorologice tot mai frecvente şi mai violente”, dar şi „precipitaţii de proporţii”, de vină fiind „efectul de seră suprapus peste cauzele naturale ale încălzirii”.

Declaraţiile au fost făcute într-o conferinţă de presă la Sibiu, ocazionată de deschiderea celei de-a şasea Conferinţe Europene de Meteorologie, la care participă peste trei sute de persoane, specilişti în domeniu de pe cinci continente. Întrebat de ce în România au apărut, în ultimii ani, tot mai frecvent precipitaţii despre care statisticile spuneau că se înregistrează odată la o sută – două sute de ani, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ioan Sandu, a spus că acestea sunt urmare a „efectului de seră”. „Schimbările climatice din ultima perioadă sunt determinate de efectul de seră suprapus peste cauzele naturale ale încălzirii. În următorii ani ne putem aştepta la precipitaţii tot mai abundente, tot mai însemnate cantitativ. Fenomenele meteorologice care se vor înregistra vor fi din ce în ce mai violente şi mai frecvente”, a spus Sandu. Lucrările conferinţei despre meteorologie de la Sibiu au fost deschise de către Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care a precizat că România s-a confruntat în ultimii cinci ani cu precipitaţii de amploare, care, potrivit statisticilor, nu erau aşteptate decât odată la 100, 150 sau 200 de ani. Laszlo Borbely a anunţat că România va putea beneficia, până în 2035, de 18 miliarde de euro, din bani europeni, de la buget şi din taxele de mediu pentru îndiguiri. Cu toate acestea, ministrul a spus că „nu se poate îndigui toată România”.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică

  1. daca s-a despadurit toata Romania si s-au distrus albiile atunci trebuie indiguit. Nu poti doar sa distrugi si sa nu se intample ceva rau