începe astra film junior 2010 la casa artelorAcesta este singurul festival de film din România dedicat copiilor, care urmăreşte iniţierea lor în cultura cinematografică prin vizionarea, în regim de cinematograf, a unor filme documentare adecvate vârstei lor. Startul va fi dat de un atelier de film de animaţie desfăşurat în perioada 6-11 septembrie.

Atelierul de film de animaţie pentru copii este, prin metodele de lucru, o acţiune inedită şi unică în România. Este un proiect pilot, desfăşurat pe parcursul a şase zile, în care cei 11 copii participanţi vor trece prin toate fazele de producţie, de la crearea personajelor până la înregistrarea imaginilor şi a sunetului şi montajul. Astfel, copiii vor fi familiarizaţi cu mediul cinematografic prin metode adaptate vârstei lor.

Câte şapte ore zilnic

Atelierul va avea loc în sala de conferinţe a Casei Artelor (CNM Astra), timp de şapte ore pe zi. Micii regizori şi scenarişti au vârste cuprinse între 9 şi 13 ani şi au fost selectaţi de la diferite şcoli sibiene. Ei vor folosi de la materiale reciclabile din menaj (de exemplu, cutii de iaurt), la carton şi culori, până la tot ceea ce găsim în natură (frunze, castane ş.a.), pentru a crea decorul şi personajele dorite.

Filmuleţe de animaţie

Artista Iulia Varga are o vastă experienţă în organizarea de ateliere de film de animaţie în Paris. Sub îndrumarea acesteia, fiecare copil participant va da viaţă unui personaj în cadrul unei poveşti comune. Animaţia se va baza pe metoda clasică, în care fiecare mişcare a personajelor create va fi imortalizată cu un aparat de fotografiat. Apoi, imaginile rezultate se vor pune în mişcare printr-un program de animaţie. “Cel mai important pentru mine este să evităm clişeele şi să scoatem de la copii o creaţie proprie din materiale simple”,  consideră Iulia Varga.

DVD-uri pentru participanţi

La finalul atelierului, copiii vor primi câte un DVD cu filmul animat realizat, precum şi diplome de participare personalizate. „Filmul va putea fi vizionat pe site-ul astrafilm.ro. Detalii despre a doua parte a programului festivalului (13-15 octombrie) vor fi accesibile pe site-ul www.astrafilm.ro. curând”, spune Dumitru Budrală, director Astra Film. Astra Film Junior 2010 este organizat de Astra Film – departament al C.N.M. Astra, şi Fundaţia Astra Film,  cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Consiliului Judeţean Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu