Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat luni într-o conferinţă de presă că în România s-au înregistrat şapte cazuri de infestare cu West Nile, dintre care două persoane au decedat, ministerul anunţând forurile europene şi alertând comisiile de specialitate.
Cele şapte cazuri de West Nile s-au înregistrat în Sibiu (două), Constanţa, Galaţi, Dolj, Teleorman şi Bucureşti. Cele două persoane care au decedat din cauza virusului şi a altor afecţiuni asociate aveau 75 şi 79 de ani.Potrivit ministrului Cseke, alte două cazuri de infestare cu virusul West Nile sunt în evaluare. Meningita West Nile este o boală infecţioasă care se transmite la om prin intermediul ţânţarilor, dar care nu se transmite direct, de la om la om.
Atenție mare la țânțari
Specialiştii în sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea la tânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi sau aplicând substanţe chimice care pot îndepărta ţânţarii. Totodată, oamenii sunt sfătuiţi să monteze plase contra ţânţarilor la geamuri şi uşi sau să folosească substanţe specifice pentru îndepărtarea insectelor. Mai mult, pentru a evita aglomerarea ţânţarilor, este recomandată înlăturarea recipientelor cu apă stătută. Specialiştii arată că este obligatorie prezentarea de urgenţă la medic pentru orice simptom de boală, respectiv febră, dureri intense de cap, vărsături, dureri abdominale sau musculare şi articulare. Totodată, autorităţile locale trebuie să ia măsuri de dezinsecţie pentru distrugerea ţânţarilor. Virusul West Nile, transmis de ţânţari, a fost identificat în vara acestui an şi în Grecia, unde a provocat zeci de decese.
sursa: Mediafax