stefan orth făcut cetățean de onoare al sibiuluiEvenimentul a avut loc la Primăria Sibiu, vineri după  amiază. Primarul Iohannis a fost cel care i-a înmânat titlul artistului de origine maghiară.

Artistul plastic Stefan Orth s-a născut la Nagyszékely, în Ungaria, în anul 1945. Este căsătorit cu Enikö Maria Orth, având împreună o fiică. Stefan Orth a urmat, la Oradea, Şcoala Profesională de ceramică, în paralel cu Şcoala Populară de Artă-secţia grafică, luându-şi bacalaureatul la Liceul de Artă din aceeaşi localitate, în anul 1967. În anul 1976 Stefan Orth s-a stabilit în Sibiu. Timp de 25 de ani activează la Muzeul Brukenthal, în Laboratorul de Restaurare şi Conservare,  până în 2001, când se angajează la Universitatea „Lucian Blaga”.

Este membru al Uniunii Artistilor Plastici din România (U.A.P.), din anul 1980, făcând parte şi din Consiliul Naţional al acesteia, de la înfiinţare până în anul 2006. În perioada 1998-2002 a ocupat şi funcţia de preşedinte al Filialei Sibiu a U.A.P.

Domeniul în care excelează şi care l-a consacrat este gravura.

Până acum  Stefan Orth a executat peste 350 de lucrări de gravură, în aproximativ 6500 de exemplare. Peste 4000 dintre acestea, celebrele, deja, „vedute sibiene”, împodobesc diverse instituţii sau se află în colecţii particulare din ţară şi din străinătate. Realizările au culminat în anul 2007, legat în mare parte de programul „Sibiu-Capitală Culturală Europeană”, program la reuşita căruia a dorit să contribuie. ”Pentru meritele sale artistice a fost recompensat cu o serie de distincţii, cea mai recentă fiind Premiul de Excelenţă oferit de Ministerul Culturii în anul 2010.Pentru toate acestea se acordă titlul de Cetăţean de Onoare al Muncipiului Sibiu artistului plastic Stefan Orth”, spune primarul Klaus Iohannis.

Ultima oră

Comentariul meu