opt case reconstruite cu economiile de la centrul pentru patrimoniu de la cnm astraNoi obiective ale Muzeului ASTRA primesc finanţare în cadrul proiectului de conservare a patrimoniului, printr-o economie de 500.000 de euro din totalul de 3.000.000 alocate iniţial.

Propunerea Complexului Naţional Muzeal ASTRA de realocare a unor sume disponibile în cadrul proiectului `Conservarea și restaurarea patrimoniului etnografic din Muzeul  în aer liber din Dumbrava Sibiului`  finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European a obținut aprobarea Biroului Mecanismului Financiar de la Bruxelles.

Ca urmare a acestui fapt vor fi finanțate lucrări suplimentare în ceea ce privește activitățile proiectului modificare a indicatorilor prevăzuţi iniţial. Reconstrucţia de monumente etnografice, lucrări de conservare şi restaurare, dotarea Centrului ASTRA pentru patrimoniu, aprofundarea relaţiilor bilaterale şi formarea personalului sunt activitățile care vor beneficia de o suplimentare a fondurilor datorită unei abordări diferite în gestionarea proiectului prin externalizarea unor servicii pe de o parte și printr-o disponibilitate de a realocare a unor sume pe de altă parte.

Opt case reconstruite şi 12 acoperişuri refăcute

Efectele concrete ale acestor modificări vor fi vizibile atât în reconstruirea unui număr total de 8 monumente etnografice cât și în realizarea unor lucrări suplimentare de conservare la 12 acoperișuri extrem de degradate.  Mai mult decât atât vor fi redirecționate sume către o dotare a Centrului pentru patrimoniu superioară din punct de vedere calitativ și către organizarea unui seminar româno – norvegian despre conservarea și valorificarea patrimoniului etnografic din lemn care va aduce împreuna specialişti din Muzeele în aer liber din România și Norvegia şi asociaţii profesioniste în arte şi meşteşuguri cu scopul de a identifica interese comune şi de a dezvolta alte căi de colaborare.

Totul pentru conservare

Lucrările suplimentare care se vor realiza în cadrul proiectului vin să le completeze pe cele propuse iniţial și sprijină totodată misiunea generală, aceea  de conservare a patrimoniului etnografic, constituindu-se în priorităţi actuale care vor aduce valoare adaugată proiectului. La baza propunerii de realocare au stat experiența acumulată în 2009 în ceea ce privește implementarea activităților și nevoile stringente de conservare și restaurare identificate de specialiștii muzeului

Ultima oră

Comentariul meu