inspectori de la itm sibiu acuzaţi de luare de mită de către dnaProcurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia efectuează cercetări penale faţă de inculpatul PUSKAS-BAJKO ISTVAN, inspector în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită şi faţă de inculpatul TARCEA IOAN, şef compartiment în cadrul I.T.M. Sibiu, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la luare de mită.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În zilele de 13 şi 14 iulie 2010, inculpatul Puskas-Bajko Istvan, în calitate de inspector în cadrul I.T.M. Sibiu, în timpul unui control la sediul unei societăţi comerciale din municipiul Sibiu, administrate de denunţător, a pretins de la acesta suma de 3.000 lei din care a primit o tranşă de 1.000 lei prin intermediar, pentru a nu-i aplica o sancţiune contravenţională pentru încălcarea dispoziţiilor legale privind legislaţia muncii, respectiv primirea la muncă a unor persoane pentru care nu a fost întocmit contract individual de muncă. Pentru a se proteja de consecinţele legii penale, inculpatul Puskas-Bajko Istvan l-a interpus în activitatea infracţională şi pe inculpatul Tarcea Ioan, şeful său ierarhic superior. Astfel, inculpatul Tarcea Ioan, la indicaţia şi la locul indicat de Puskas-Bajko Istvan, a verificat remiterea tranşei de 1.000 lei din suma totală pretinsă de subordonatul său cu titlul de mită.

Reţinuţi pentru 24 de ore
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 14 iulie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea celor doi inculpaţi pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 15 iulie 2010, Tribunalul Alba a dispus, faţă de ambii inculpaţi, măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara. Împotriva acestei măsuri, procurorii anticorupţie au declarat recurs. Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Ultima oră

Comentariul meu