Aqvilele ţipătoare din Sibiu urmărite pas cu pas prin satelitAgenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu alături de partenerii Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus” şi Societatea Ornitologică Română, derulează în cadrul proiectului „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România” finanţat prin componenta Natură şi Biodiversitate a programului LIFE+ al Comisiei Europene, diverse acţiuni dedicate conservării elementelor biodiversităţii.

Activitatea de teren pentru observarea comportamentului de vânătoare al păsării, preferinţele de hrană şi habitat, capturarea şi marcarea păsărilor, montarea de transmițătoare prin satelit pentru urmărirea păsărilor, reprezintă activitatea de bază în cadrul proiectului LIFE “Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”. Astfel, în acţiunea de teren din data 10 mai 2010, membrii Asociaţiei „Grupul Milvus” au reuşit să captureze doi adulţi de acvilă ţipătoare mică în situl Natura 2000 pentru protecţia păsărilor Dealurile Târnavelor – Valea Nirajului (vezi pozele ataşat). Pe păsările capturate au fost montate transmiţătoare prin satelit, cu ajutorul cărora va fi posibilă urmărirea mişcării acvilelor timp de minim un an, astfel încât se vor obţine informaţii importante despre aria lor de mişcare şi utilizarea habitatului.

Aqvilele ţipătoare din Sibiu urmărite pas cu pas prin satelitPăsări marcate şi vopsite

Totodată, începând din toamna acestui an, cu ajutorul transmiţătoarelor se vor putea colecta date importante şi despre rutele de migraţie folosite, precum şi despre zonele de iernare. Pe cele două păsări s-au utilizat şi alte marcaje: astfel ele au fost inelate cu inele ornitologice şi colore (cu coduri de numere), şi au fost vopsite pe o mică porţiune a aripii. Începând cu perioada de migraţie din luna septembrie, mişcarea păsărilor va putea fi urmărită pe site-ul www.pomarina.ro.

Efortul specialiştilor Asociaţiei „Grupul Milvus” a continuat şi în data de 31 mai au reuşit să monteze un nou transmiţător satelitar pe o acvilă capturată în situl Natura 2000 Podişul Hârtibaciului. Activitatea de montare a emiţătoarelor satelitare va fi preluată de către specialiştii din cadrul Societăţii Ornitologice Române şi va fi implementată în aria de protecţie specială a păsărilor Piemontul Făgăraşului.

Ultima oră