război între mitropolitul ardealului şi miliardarul ilie carabuleaMitropolitul Ardealului le-a recomandat preoţilor să nu accepte ajutor din partea patronului holdingului Atlassib.

Înalt Preasfinţia Sa Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, le-a cerut celor peste 550 de preoţi subordonaţi mitropoliei să rupă orice legătură cu magnatul sibian Ilie Carabulea, patronul holdingului Atlassib. Motivul: Carabulea are o datorie neachitată de aproape 500.000 de dolari către Mitropolia Ardealului, de la care a închiriat fostul Hotel Bulevard, potrivit Evenimentul Zilei.

Datorie de o jumătate de milion de dolari

Înainte de 1989, Mitropolia Ardealului a închiriat Hotelul Bulevard, pe o perioadă de 99 de ani, unei firme cumpărate ulterior de omul de afaceri Ilie Carabulea. În luna martie 1991, preoţii sibieni au reziliat contractul, dar SC Cibinul SA a refuzat să elibereze clădirea şi să plătească vreo chirie. După zece ani de procese, în anul 2002, Biserica i-a plătit firmei Cibinul SA peste 13 miliarde de lei vechi, drept despăgubiri pentru investiţiile făcute.

Dar în anul 2008, justiţia i-a dat câştig de cauză Mitropoliei Ardealului, care îi solicita lui Ilie Carabulea plata chiriei restante, estimată la 453.780 de dolari. Omul de afaceri a refuzat însă, până în ziua de azi, să achite datoria, motiv pentru care ÎPS Laurenţiu Streza le-a cerut tuturor preoţilor din Mitropolia Ardealului să participe la boicotul împotriva lui Ilie Carabulea.

„Păgubitor al Bisericii”

„Regretăm profund că toate încercările noastre de a aplana acest conflict şi de a recupera acest prejudiciu făcut Bisericii lui Hristos, prin mai multe consultări şi întâlniri la Reşedinţa Mitropolitană cu domnul ing. Ilie Carabulea, nu au dus la niciun rezultat, deşi verbal ni s-au făcut mereu promisiuni, ca să treacă timpul”, se arată în comunicatul de pesă al ÎPS Laurenţiu Streza.

„Între Arhiepiscopia Sibiului şi societatea care ne-a păgubit nu va mai exista nicio legătură! Preoţii noştri vor fi rugaţi să nu solicite niciun ajutor, dar nici să primească vreun sprijin de la aceştia, pentru că e incompatibilă calitatea de „ctitor şi binefăcător”, cu cea de „păgubitor al Bisericii!”, se mai arată în comunicat. „Deşi am solicitat ajutor, niciodată nu am primit de la Ilie Carabulea sau de la firmele sale. Demersul mitropolitului este mai mult decât justificat”, spune părintele Achim Băcilă, din Sibiu.

În ciuda încercărilor reporterilor EVZ, omul de afaceri Ilie Carabulea nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere. Pe de altă parte, firma Cibinul SA şi Mitropolia au ajuns din nou în instanţă pentru că Ilie Carabulea a intabulat, pe vremea când firma sa era chiriaşa Hotelului Bulevard, opt parcele de teren aflate sub clădire, deşi aceasta e în proprietatea Mitropoliei Ardealului.

Ultima oră

Participă la discuție

23 Commentariu

  1. La Schitul–Pelisor,sunt abateri grave de la normele vietii monahale.Sfanta–Liturghie,nu se savarseste decat duminica si in zile de sarbatoare pentru ca,Preotul–IULIAN,este plecat din manastire sa stranga bani pentru casa personala a dansului si face slujbe de dezlegari.Schitul–Pelisor,poate fi considerat o „mica afacere”pentru familia–ABABEI–STARETA TEOCTISTA SI FRATELE EI–CALUGARUL IULIAN.

  2. BANUL–SI DESFRAUL=sunt la loc de cinste la MITROPOLIA ARDEALULUI,inchide ochii la tot ce se intampla la SCHITUL–PELISOR,pentru „COTIZATIA”–care o primeste,mai un pic de desfrau si asa lucrurile merg mai departe.PREOTUL–IULIAN,umbla prin tara sa stranga bani,mai face si el o slujba.STARETA TEOCTISTA,numai poate de mandra ce este,mai minte si ea oamenii sa o ajute,mai trage un scandal,doar este stareta si isi permite?!

  3. monahia teoctista este un om rau, vipera,biciusca,cravasa,perfida,este de moravuri usoare si betiva.RUSINE!!!!Mizerii umane–IEROMONAHUL IULIAN SI MONAHIA TEOCTISTA–pentru tot ce au facut si fac in continuare.Nu sunt demni si nu merita sa poarte hainele monahale!Rusien pentru–MITROPOLIA ARDEALULUI–cu asa traitori in manastiri!?Au furat banii si si–au facut casa.MONAHIA TEOCTISTA s–a culcat cu,cumnatul ei,sotul sorei de sange si a facutavort.

  4. Este destul de grav daca PARINTELE –EXARH VISARION JOANTA,ar fi primit mita.Realitatea este ca,la SCHITUL–PELISOR,sunt lucruri si mai grave.Atat,STARETA–TEOCTISTA cat si IEROMONAHUL–IULIAN.MITROPOLIA–ARDEALULUI,ARHIEPISCOPIA–SIBIULUI ce fac???Dorm?si vegheaza la buna desfasurare a vietii duhovnicesti si buna randuiala monahala la SCHITUL–PELISOR??Oamenii ajuta cum pot,banii ies,IEROMONAHUL–IULIAN isi vede in continuare de construirea casei,STARETA–TEOCTISTA si ea isi vede de bautura,lipsa de la slujbe si–DESFRAU!!!

  5. Schitul pelisor–casa de odihna pentru
    neamuri,rude,prieteni si refugiu pentru
    urmariti.Donatiile,banii de la pomelnice
    ajuta si sunt buni pentru toata suflarea
    schitului.Oare al cui copil este–VICTOR,
    de este ascuns la schit!?Poate mai are o
    doza de droguri la el sa le dea si celor
    de la schit.

  6. Casa proprietate personala a – CALUGARULUI IULIAN–se afla in comuna ONICENI sat LUNCA si este pe numele dansului–ABABEI SANDU.Calugarul–adica monahul nu are voie sa detina proprietati!VOTUL SARACIEI!Asa ca,donati bani la SCHITUL PELISOR–cat se poate de mult sa se imbogateasca–IEROMONAHUL IULIAN!MITROPOLIA ARDEALULUI–vegheaza la buna functionare a vietii monahale!?–VERIFICAT LA PRIMARIA ONICENI UNDE ABABEI SANDU ESTE PLATITOR DE IMPOZIT–ADICA PROPRIETAR.

  7. SCHITUL–PELISOR=S.R.L.ABABEI–PREOT IULIAN si STAETA TEOCTISTA=lisa viata monahala si duhovnicesca,lisa de la slujbe,lipsa vietuitoare,fara obste sa nu vada ce se intampla,bautura,lux,desfrau,barfa,clevetire,rautate,invidie ,viclenie si plimbari.Smerenia calugareasca si saracia de buna voie lipseste.Stareta Teoctista si Preotul Iulian Ababei fac milostenii cu neamurile adica surorile si cu casa lor personala atat din satul PELISOR,JUD.SIBIU si cea din COM.ONICENI STA LUNCA JUD.NEAMT

  8. Genetic in familia ABABEI–este bautura,desfraul,nebunia si minciuna.Doar au un frate bolnav cu capul inchis intr–un centru iar o sora care e monahie la Manastirea Tiganesti are grave probleme cu capul–nebunie.Doar cand au venit parintii lor la Schitul Pelisor au baut si mama si tatal–Ababei Ion si Elena–de nu mai stiau de ei.Sa nu mai nege–Stareta Teoctista ca nu bea doar au vazut–o si muncitorii si maicile.Sa vedeti ce bea si nepoata–MONAHIA STEFANA de la MANASTIREA TIGANESTI.

  9. BANII,BANII,BANII–sunt totul pentru–STARETA TEOCTISTA,asta este viata duhovniceasca pe care o duce–BANI,BAUTURA,PLIMBARI,DESFRAU–nu–SFINTELE SLUJBE!!!!!!!!!Certurile,tipetele si uneori bataile sunt frecvente la–SCHITUL PELISOR!!!Nu mai ziceti,SCHIT–spuneti–MANASTIRE ca,se supara PREA CUVIOASA MAICA STARETA MONAHIA TEOCTISTA ABABEI.Ea prezinta ca,este MANASTIRE.

  10. teoctista este bolnava dupa bani si sa fie stareta. teoctista este o parapanta.preotul iulian un hot,daca si–a facut casa cu banii schitului. nu are o pregatire teologica adecvata de mare duhovnic ce se vrea si crede. un mare sarlatan!SCHITUL–PELISOR=S.R.L.ABABEI–PREOT IULIAN si STAETA TEOCTISTA=lisa viata monahala si duhovnicesca,lisa de la slujbe,lipsa vietuitoare,fara obste sa nu vada ce se intampla,bautura,lux,desfrau,barfa,clevetire,rautate,invidie ,viclenie si plimbari.Smerenia calugareasca si saracia de buna voie lipseste.Stareta Teoctista si Preotul Iulian Ababei fac milostenii cu neamurile adica surorile si cu casa lor personala atat din satul PELISOR,JUD.SIBIU si cea din COM.ONICENI STA LUNCA JUD.NEAMT

  11. MITROPOLIA ARDEALULUI–INALTPREASFINTITUL PARINTE LAURENTIU–cum o fi avuta ideea si inspiratia proasta sa o numeasca–STARETA pe MONAHIA TEOCTISTA–pentru ca,ea nu stie randuiala la strana.La MANASTIREA–TIGANESTI,ea nu a fost niciodata la strana si nu a avut nici un comportament monahal.Sansa acetei monahi a fost ca,la SCHITUL–PELISOR, erau calugari si maici era ceva mixt si atunci ea venind chipurile?!sa–si ajuta fratele–MONAHUL IULIAN si mai fiind cateva vietuitoare s–a decis sa fie schit de maici.MONAHUL–IULIAN avea atunci „UCENICILE” cu el pentru ca,calugari a ales sa plece,deoarece nu era mormal sa stea cu femei.MONAHIA–TEOCTISTA nu a fost in stare si capabila timp de 2ani sa–si faca obste?!

  12. Mai lasati-ma mai retardatilor,sclavilor,orbilor,inchisilor.Pupati in c** biserica si pe rahatul de carabulea,sibieni distrusi:))))))))))))))

  13. bai astia care va tot pisati si va bagati incolo si incoace si care probabil ca faceti umbra pamantului degeaba, daca ar veni un popa si v-ar injura asa in fata v-ar conveni? Si daca nu i suportati de ce va deranjeaza? Daca voi sunteti tari si mari, ce treaba aveti cu ei?
    V-a cerut cineva parerea si nu stiu sau probabil crapa basica in voi de ciuda ca nu puteti voi pune mana pe bani?

  14. Crowe nu te inflama pentru 500 000 de dolari care”trebuie”sa i primeasca biserica, sunt maruntis, mai bine te ai informa cati bani IA LUNAR biserica din chirii.Ai fi uimit de suma.Si ma refer numai la asta ortodoxa, ca daca ne apucam sa socotim cat produce evanghelica…ne sinucidem :)))

    1. Sunt de acord cu tine dar unii oameni nu stiu adevarul despre cati bani se scot din afacerea asta numita biserica ,de aceea am facut remarca cu 500.000 de mii de dolari :)) poate se mai trezeste si oamenii ,daca o spune asa pe fatza suma ,apai pe la spate”” :)) cati bani se fac din biserica cea sfanta si neprihanita”‘.

  15. Si sincer nu imi cer scuze pt injuratura de mai sus pt ca nu merira specimenele astea nenorocite .

    1. Corectie ” vin corbii dupa tine” si iti aplica si 2 -3 lovituri in capatana” aia proasta de nenorocit care ai vrut sa tai padurea.

  16. Asta e biserica manca-va-as ,niste hoti imputiti in frunte cu Carabulea cu tot ,auzi cica ca biserica trebuia sa ia 500.000 de mii de dolari ,vai in ce lume traim sa imi bag p*** :)))