32 de sibieni s-au ales cu dosare penale la tribunal pentru piraterie pe internetCei 32 riscă închisoare de la 1 la 4 ani sau amendă, iar reproducerea fără drept de opere se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 2 ani sau amendă.

La percheziţiile făcute acasă la cei prinşi de Serviciul de Investigare a Fraudelor împreună cu inspectori antipiraterie din cadrul Asociaţiei Industriei Muzicale din România, au procedat la efectuarea de verificări pentru identificarea persoanelor ce share-uiesc opere purtatoare de drepturi de autor şi filme, muzica, software prin intermediul programelor de file-sharing  respectiv DC++, torrent. „În urma verificărilor efectuate s-a început urmărirea penală faţă de un număr de 32 de persoane pentru săvârşirea infracţiunii de punere la dispoziţia publicului prin intermediul Internet-ului de opere, fără acordul titularilor de drepturi” spune Luciana Balteş de la IPJ Sibiu. În temeiul autorizaţiilor de percheziţie domiciliară emise de către Tribunalul Sibiu – Secţia Penală, lucrătorii Serviciului de Investigare a Fraudelor au procedat la efectuarea de percheziţii domiciliare la locuinţele învinuiţilor, fiind ridicate un număr de 32 de sisteme informatice (calculatoare) folosite la săvârşirea infracţiunilor.

Calculatoarele fraudatorilor au fost confiscate

În urma efectuării percheziţiilor în sistem informatic, a calculatoarelor ridicate de la persoanele cercetate, s-a constatat că pe acestea erau reproduse fără drept opere purtătoare de drepturi de autor (filme, muzică, software), fapt pentru care cercetările au fost extinse faţă de persoanele în cauză şi pentru săvârşirea infracţiunilor de reproducere fără drept de opere şi programe pentru calculator, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 140 alin. 1 lit. a si art. 1399 din Legea nr. 8/1996, modificată.

Dosare penale la Tribunal pentru fraudatori

Dosarele penale au fost înaintate spre competentă soluţionare Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, cu propunere de trimitere în judecată a celor 32 de învinuiţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de punere la dispoziţia publicului prin intermediul Internet-ului de opere, fără acordul titularilor de drepturi, de reproducere fără drept de opere şi programe pentru calculator, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 1398, art. 140 alin. 1 lit. a si art. 1399 din Legea nr. 8/1996, modificată. Conform prevederilor legale, infracţiunile de punere la dispoziţia publicului de opere fără drept prin intermediul Internet-ului şi de reproducere neautorizată de sisteme de calcul de programe pentru calculator se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 4 ani sau amendă, iar reproducerea fără drept de opere se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 2 ani sau amendă.

Ultima oră

Comentariul meu