Federaţia Română de Go organizează în perioada 4 – 7 martie 2010, la Casa Armatei Sibiu, cea de a XV-a ediţie a Campionatului European de Go pentru Juniori.


Campionatul European de Go se ţine la SibiuFestivitatea de deschidere a campionatului va avea loc joi 4 martie, începând cu ora 19 când participanţii se vor bucura de momente muzicale interpretate la instrumente tradiţionale japoneze (shamisenn) şi chinezeşti, dar şi de momente de muzică şi dans în interpretarea Junilor Sibiului.

Concursul

Competiţia se adresează tinerilor cu vârsta până în 18 ani, împărţiţi în trei categorii: sub 12 ani, sub 16 ani şi sub 18 ani. Fiecare categorie de vârstă va desemna un campion european, iar doi jucători de la categoria sub 12 ani şi 4 jucători de la categoria sub 16 ani se vor califica la ediţia de anul acesta a Campionatului Mondial de Go pentru Juniori. Fiecare ţară participantă poate avea un singur reprezentat la Campionatele Mondiale. Până în prezent au fost înscrişi 186 de jucători din ţări precum: România, Ucraina, Rusia, Germania, Ungaria, Olanda, Polonia, Bulgaria, Cehia, Franţa, Slovacia şi Marea Britanie.

În paralel, se va desfăşura pentru toţi cei interesaţi un Concurs Open în zilele de sâmbătă şi duminică (6 -7 martie 2010).

Specialistul din Japonia

Ediţia de anul acesta a Campionatului European de Go pentru Juniori se bucură de prezenţa inedită a lui Saijo Masataka – Sensei 9 dan, un specialist în domeniu, cunoscut în toată Europa, de la care cei prezenţi vor avea şansa unică de a învăţa despre magia jocului. Alături de maestrul invitat va fi prezent şi Cătălin Ţăranu (5 dan pro), discipol al lui Saijo şi preşedintele Federaţiei Române de Go, dar şi Csaba Mero (6 dan), câştigătorul primei ediţii a Campionatului European de Go pentru Juniori în 1996 la Băile Felix.

Workshopuri interactive

Organizatorii au pregătit multe surprize celor care vor lua parte la acest eveniment. Una dintre ele constă în prezenţa pe timpul campionatului a voluntarilor de la JCAT (Japan Culture Advance Team) care îi vor iniţia pe participanţi în cultura japoneză prin realizarea unor workshop-uri de shoho, origami şi suibokuga.

Ce este GO-ul

Campionatul European de Go se ţine la SibiuJocul a fost inventat acum 4000 de ani fiind de  ori  bătrân decât şahul.  timp ce şahul poate fi considerat cel  frumos joc inventat de om, se spune despre Go  este cel  frumos joc inventat de Zei. Cu reguli incredibil de simple, cu o strategie ce poate atinge nivelul de , GO-ul poate fi jucat de oricine, la orice nivel, fiind la fel de fascinant  pentru începători   pentru  maeştrii.
GO-ul a fost inventat pe vremea împăratului chinez Yao (2337- 2258 IC) care  dezamăgit de  de isteţime a fiului . Astfel, acesta a cerut consilierului Shun  creeze un joc de gândire, care   dezvolte băiatului  capacitatea de concentrare     înveţe   strategia,  de necesare  lupte.
Apărut    -a răspândit ulterior  Japonia, unde a ajuns  fie considerat de către Samurai  din artele marţiale fundamentale, alături de kenjutsu (), kyu-do(tras cu arcul), battojutsu ( de pe ), un element important  culturii japoneze.

Cum se joacă

Prin plasarea strategică a pieselor pe tablă, ambii jucători caută să construiască şi să controleze un teritoriu mai mare. Rezultatul partidei este determinat întotdeauna de nivelul general al calităţii deciziilor. Toate mutările sunt vizibile pe tablă. Jocul este plin de acţiune şi pasionant, trecând de la un front de luptă la altul pe măsură ce fiecare jucător urmăreşte un avantaj de poziţie.
Cu reguli incredibil de simple, dar cu o strategie care atinge nivelul de artă, GO-ul poate fi jucat de oricine, la orice nivel, fiind la fel de fascinant pentru începători ca şi pentru marii maeştrii.

VEZI AICI REGULILE

Ultima oră