Numai puţin de 16 familii de romi din cele două localităţi vor primi în primăvara acestui an câte o casă construită din aproape 450.000 de euro daţi de Uniunea Europeană.
Prin intermediul unui program finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României, administraţiile locale din oraşul Agnita şi comuna Brădeni a demarat un proiect în urma căruia 16 familii din comunitatea romilor vor primi câte o locuinţă. Totodată, cel puţin 24 persoane beneficiare ale acestui proiect au urmat cursuri de calificare pentru a putea accede pe piaţa muncii, in vederea integrarii acestora in comunitatea agniteană. “Persoanele rome care vor beneficia de aceste cursuri de pregătire profesională vor avea şansa să puna in practica cunoştinţele dobândite chiar pe şantierul celor 16 locuinţe care urmează să le fie repartizate”, a explicat primarul din Agnita, Radu Curcean. În total la Agnita au fost depuse 30 de dosare iar la Brădeni 20 de romi au vrut să primească o casă gratuită.
Case de aproape 500.000 de euro
Cele două proiecte au un cost total de aproximativ 447.000 de Euro, iar durata implementării este de 14 luni la Agnita şi 15 luni la Brădeni.Beneficiarii finali ai proiectului vor fi aproximativ 100 de persoane de etnie romă din Agnita şi Brădeni, care vor locui în 16 noi case. “Beneficiarii proiectului sunt selectaţi cu ajutorul Grupurilor de Iniţiativă al Romilor din cele două localităţi. “Aceştia vor monitoriza si evalua cazurile celor care doresc a fi repartizaţi în locuinţele ce urmeaza a fi finalizate până în martie 2010 la Agnita şi aprilie 2010 în Brădeni”, au explicat primarii din Agnita şi Brădeni.
Romii muncesc la construirea propriilor case
Cel puţin 24 persoane dintre cele beneficiare de locuinţe vor fi pregătite profesional în domeniul construcţiilor. Această pregătire profesională a câte doi membri din fiecare familie urmăreşte asigurarea unei cât mai bune capacităţi de susţinere a familiilor beneficiare ale proiectului, după finalizarea acestuia. “Persoanele rome care vor beneficia de aceste cursuri de pregătire profesională pun în practică cunoştinţele teoretice chiar pe şantierul celor 16 locuinţe care urmează să le fie repartizate”, a explicat şi primarul din Brădeni, Aurel Dobre.
[nggallery id=489]
Monitorizaţi timp de 5 ani
Familiile care vor primi locuinţe vor semna un contract de folosinţă gratuită a imobilelor. Contractele întocmite de administraţia locala cuprind cateva reguli importante: clauza de reziliere a contractului la a treia factură neplătită pentru utilităţi sau cumularea unor restanţe de peste 2.000 de lei. Proiectul urmăreşte şi scăderea abandonului şcolar, prin urmare copiii romi nu trebuie să aibă mai mult de 20 de absenţe nemotivate pe semestru, iar toţi locuitorii viitoarelor case trebuie să fie înscrişi la un medic de familie. Locatarii care tulbura linistea publica sau care produc stricăciuni locuinţelor risca sa piarda locuintele incredintate. Respectarea acestor reguli timp de 5 ani transforma folosinta gratuita a locuintei in proprietate.
sunt atatia tineri care se casatoresc si n-au unde sta si ei se trezesc sa faca locuinte pt niste putori ambulante care n-ar lucra nici decapitati