parcMunicipalitatea sibiană a depus două cereri de finanţare nerambursabilă pentru patru zone verzi din Sibiu, numai pe parcursul acestul an.

Prima din ele a fost înaintată Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) – România pentru finanţarea execuţiei lucrărilor de reabilitare a parcului Ştrand. În anul 2008 instituţia noastră a mai aplicat odată la acest program, iar în urma selecţiei Sibiul a primit finanţare pentru acest obiectiv, însă numai pentru partea de proiectare (PAC şi PT). Primăria Sibiu a dorit să continue colaborarea începută cu PNUD şi în 2009 şi a depus din nou în luna octombrie o cerere de finanţare pentru execuţia efectivă a lucrărilor. A doua cerere de finanţare a fost înaintată Ministerului Mediului şi Administraţie a Fondului pentru Mediu (Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi) şi cuprinde trei scuaruri din Sibiu: Petofi Sandor, Ţiţeica şi cel din Piaţa Cluj. Pentru reabilitarea acestora municipalitatea a solicitat o finanţare nerambursabilă în valoare de aproximativ 817.000 lei, ceea ce reprezintă 89,95% din valoarea totală eligibilă a proiectului de peste 993.000 lei. Contribuţia proprie reprezintă 10,05% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile ale proiectului.

Trei obiective reabilitate

Prin realizarea acestor investiţii municipalitatea intenţionează să amelioreze situaţia în care se află cele trei zone verzi şi să contribuie la îmbunătăţirea factorilor de mediu şi a calităţii vieţii sibienlor. Astfel, vor fi reabilitaţi peste 11.000 mp de zonă verde care în prezent nu corespund normelor de arhitectură ale unui oraş modern. Este vorba de scuarul Petofi Sandor (6.327 mp) de scuarul Ţiţeica (2.539 mp) şi de scuarul din Piaţa Cluj (2.156 mp).

„Studiile de fezabilitate sunt deja realizate pentru cele trei scuaruri, în baza lor fiind întocmite şi cererile de aplicaţie pentru fondurile nerambursabile. Realizarea proiectelor tehnice şi a detaliilor de execuţie este cuprinsă pe lista de investiţii de anul viitor. De răspunsul pe care îl vom primi din partea celor două autorităţi depinde şi data la care vor demara lucrările propriu-zise. Din informaţiile pe care le avem, la Ministerul Mediului încă se lucrează la evaluarea proiectelor depuse în anul 2008” a declarat primarul Klaus Iohannis.

Ultima oră

Comentariul meu