dsc_7552Luni, la Liceul Gheorghe Lazăr se va continua campania de depistare a deviaţiilor la coloana vertebrală. Clasele a VII-a şi a VIII-a vor participa la prezentarea doctorului Banciu Stelian după care vor fi examinaţi la coloană de o echipă de medici specialişti.

Organizatorii campaniei spun că dacă atât părinţii, cadrele didactice, cât şi medicii ar conştientiza cât de grave pot deveni aceste probleme ale coloanei, s-ar reuşi să se reducă semnificativ afecţiunile grave ale coloanei vertebrale la adulţi. „Statisticile arată că ţara noastră este pe primele locuri în lume în ceea ce priveşte frecvenţa scoliozelor grave, mulţi copii din România fiind depistaţi tardiv, deşi un simplu control periodic i-ar putea salva de o intervenţie chirurgicală” spun organizatorii. Campania iniţiată în primăvara acestui an de OrtoProfil în parteneriat cu Societatea Română de Ortopedie Pediatrică, se va continua la Sibiu până la sfârşitul anului.

Rezultatele examinărilor efectuate în şcolile din Sibiu

În lunile aprilie şi mai la Colegiul Naţional Octavian Goga şi la Şcoala Generală Nr. 20 au fost examinaţi în total 216 de copii, cu vârste cuprinse între 13-15 ani. Dintre aceştia 97 au fost trimişi la control de specialitate, fiind suspectaţi de scolioză, atitudine cifotică, sau diferite diformităţi ale piciorului, care în timp ar putea contribui la dezvoltarea scoliozei. “Scoliozele în proporţie de 90 % sunt idiopatice, adică nu se cunoaşte concret cauza deviaţiei de coloană. Apariţia scoliozei este favorizată şi de alimentaţia incorectă, purtarea incorectă pe umăr a ghiozdanului de către elevi sau poziţiile vicioase din faţa calculatorului şi din băncile de la şcoală”, a precizat Filep Róbert kinetoterapeut principal, OrtoProfil.

Ultima oră

Comentariul meu