Casa de pe bombă
Casa de pe bombă

O echipă de Pirotehnişti de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a ridicat joi dimineaţă un proiectil neexplodat din Poplaca.

Apelul din Poplaca la 112 a fost dat la ora 8. Un bărbat, militar în rezervă a anunţat că  pe strada  Principală, la numărul 45 s-a descoperit un proiectil. Obuzul a fost găsit de chiriaşii casei, când făceau curat într-o anexă a gospodăriei.

Echipajul ISU a avut ceva de muncă ca să scoată proiectilul de calibru 152 mm, provenit din al doilea război mondial, pentru că acesta era îngropat parţial  în pâmânt.


Cum să vă feriţi de bombe

Serviciul Protecţie Civilă aparţinând I.S.U Sibiu face câteva recomandări şi măsuri privind modul de conduită în cazul confruntării cu potenţiale situaţii de risc, cum ar fi spre exemplu găsirea muniţiei rămase neexplodate: cartuşe de toate tipurile, proiectile, grenade sau alte proiectile.

În cazul descoperirii muniţiilor neexplodate:

► nu le atingeţi;

►nu le loviţi sau mişcaţi;

► nu le introduceţi în foc;

► nu încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;

► nu lasaţi copiii să se joace cu asemenea componente;

► nu ridicaţi, nu transportaţi sau introduceţi muniţiile neexplodate în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi;

► în zonele unde se presupune că ar exista muniţii neexplodate nu executaţi lucrări de îmbunătăţiri funciare, săpături manuale, nu aprindeţi focul şi interziceţi circulaţia vehiculelor, a oamenilor şi a animalelor;

► când se execută lucrări şi se depistează, cu ocazia săpăturilor, muniţii neexplodate, se sistează imediat lucrările, se îndepărtează întregul personal din zona periculoasă şi se anunţă organele de intervenţie;

când luaţi la cunoştinţă despre existenţa lor, apelaţi imediat la 112.

Reţineţi! – neutralizarea şi distrugerea muniţiilor se execută de către echipajele pirotehnice, care au pregătirea şi dotarea cu aparatură specială pentru această misiune periculoasă.

Ultima oră