astra film festCeremonia de premiere a fost un spectacol fastuos, regizat într-un stil foarte atractiv, cu numeroase ecrane de proiecţii, jocuri de lumini şi momente artistice susţinute de trupa spaniolă de street flamenco Malasangre 5 şi de formaţia de muzică populară Iza din Maramureş. Valoarea totală a premiilor acordate de organizatori, alături de parteneri şi sponsori, se ridică la 25.000 de euro.

Marele Premiu Astra Film Festival 2009, oferit de Fundaţia Raţiu (Marea Britanie), a revenit filmului Copiii lui Gandhi / Gandhi’s Children (Australia, 2008) de David MacDougall. Premiul pentru Cel mai bun film studenţesc, oferit de Centrul Naţional al Cinematografiei şi Sony, a fost obţinut de documentarul Ceasul care nu va veni… / Until the Time Comes… (Ungaria, 2008) de Zoltan Csubrilo. Inclus în cadrul aceleiaşi competiţii studenţeşti, Familia 068 / Family 068 (Spania, 2008) de Toni Edo Diaz şi Ruben Margallo Acebron a primit Premiul special al Juriului, oferit de TVR. Cel mai bun film românesc a fost desemnat Drumul păsărilor / Birds’ Way (2009) de Klara Trencsenyi; premiul a fost oferit de Fundaţia Soros România. Premiul pentru Cea mai bună cercetare într-un film românesc, oferit de revista „Formula AS”, a ajuns la Copiii uraniului / Children of Uranium (2009) de Adina Popescu şi Iulian Ghervas.

Cel mai bun film european vine din Italia

Premiul pentru Cel mai bun film european, oferit de Duna TV (Ungaria), a revenit documentarului Singing / Cântând (Italia, 2007) de Rosella Schillaci. Din aceeaşi secţiune competiţională, Cel mai bun film pe o temă est-europeană a fost desemnat Fără vărsare de sânge / Against Blood Justice (Franţa, 2008) de Nathalie Rossetti şi Turi Finocchiaro. La rândul său, Alioşa / Alyosha (Estonia, 2008) de Meelis Muhu a primit Premiul Sibiu-Hermannstadt, oferit de Consiliul Municipal Sibiu. Cel mai bun film internaţional a fost desemnat Iarbă, dulce iarbă / Sweetgrass (SUA, 2009) de Lucien Castaing-Taylor şi Ilisa Barbash. Inclus în aceeaşi competiţie internaţională, O moarte notabilă / Glorious Exit (Elveţia, 2008) de Kevin Merz, a obţinut Premiul special al Juriului pentru cea mai bună naraţiune cinematografică, oferit de Astra Film Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu