Carmen meets Borat!Luni de la ora 19:00, se deschide oficial, în sala mare a Casei de Cultură din Sibiu, cea de-a zecea ediţie a festivalului internaţional de film documentar Astra Film Festival.

Această ediţie jubiliară a Festivalului marchează şi împlinirea a două decenii de film documentar românesc postcomunist. Pentru aceasta, organizatorii au pregătit programe speciale şi au organizat evenimente prin care îşi propun atât să promoveze cele mai noi realizări în domeniu, cât şi să asigure un viitor producţiilor autohtone aparţinând genului.

De altfel, filmul de deschidere a Festivalului, programat în aceeaşi sală de la ora 19:30, este unul dintre titlurile cele mai apreciate şi atractive ale programului „Made in Romania”, Carmen face cunoştinţă cu Borat / Carmen Meets Borat (Olanda, 2008) de Mercedes Stalenhoef. Programul „Made in Romania” include documentare ale căror autori şi subiecte îşi au originea în această ţară, dar şi producţii realizate de cineaşti străini în şi despre România (cazul filmului de deschidere). Astfel, documentarele din acest program dezvăluie spectatorilor diverse perspective şi viziuni, din interior şi din exterior, asupra realităţilor româneşti recente. Astra Film Festival, care continuă până duminică, 1 noiembrie, transformă Sibiul, timp de o săptămână, în capitala europeană a filmului documentar.

Cine este “Carmen face cunoştinţă cu Borat”?

Carmen Meets Borat este un film despre o fată din Glod, satul românesc în care a fost filmată o parte din celebrul Borat!. Eroina, Carmen Ionela Ciorobea, fusese aleasă de cineasta olandeză Mercedes Stalenhoef drept subiect al documentarului său cu un an înainte ca Sacha Baron Cohen să sosească şi să filmeze, pretinzând că se află în… Kazahstan. În satul sărac unde fetele se mărită la 14 sau 15 ani, Carmen e considerată bătrână, la cei numai 17 ani pe care îi are. Familia sa e mai înstărită decât altele, are un mic magazin, iar băiatul care îi face curte se dovedeşte interesat mai mult de avere. Carmen se uită la telenovele, ştie ceva spaniolă şi visează să ajungă în Spania. Autoarea documentarului intenţiona să urmărească doi-trei ani destinul fetei. Însă acest fir narativ a devenit secundar în momentul în care, după un an, tatăl şi bunicul lui Carmen devin personaje în Borat!. Tot satul ia foc la vizionarea filmului, apar avocaţii străini şi posibilitatea ca familia să intre în posesia unei sume fabuloase, din daune…

Filmul lui Mercedes Stalenhoef a fost selecţionat de numeroase festivaluri de film importante ale lumii. Luni seară, îi revine onoarea de a deschide cel mai mare şi cel mai longeviv festival de film documentar din România.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică