lapt cornAproximativ 100 de unităţi de învăţământ din tot judeţul au fost controlate, urmărindu-se în special derularea programului Laptele şi Cornul, la Sibiu.

În  perioada 1 – 15 octombrie 2009, personalul de specialitate din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, a efectuat acţiuni de control tematice, privind verificarea funcţionării cantinelor din creşe, grădiniţe, licee şi centre de plasament, derularea programului Laptele şi Cornul, respectarea normelor de igienă şi de siguranţă a alimentelor în unităţi de depozitare, procesare şi comercializare, acţiuni care au vizat controlul şi supravegherea activităţii unităţilor cu activitate în domeniul alimentar, în corelare cu legislaţia specifică, verificarea calităţi, salubrităţii, a modului de păstrare şi comercializare a produselor alimentare de origine animală şi  nonanimală,. Astfel în această perioadă au fost controlate 4 abatoare, 27 unităţi de procesare carne, 4 unităţi de procesare lapte, 24 depozite alimentare, 13 unităţi de alimentaţie publică, 25 unităţi de comercializare şi 18 unităţi cu specialităţi de panificaţie însumând 116 controale. Comercializarea şi distribuirea alimentelor în unităţiile de învăţământ a cuprins controlul a 97 obiective (51şcoli generale, 31 grădiniţe, 7 creşe şi 8 centre de plasament) fiind verificate condiţiile generale de funcţionare a acestor unităţi, aprovizionarea cu materii prime, respectarea normelor de igienă în spaţiile de depozitare şi preparare a hranei.

Sute de probe ridicate pentru control

Au fost examinate prin analize de laborator, 386 probe microbiologic, 108 probe fizico chimic, din materii prime şi produse finite şi 126 probe pentru determinarea contaminanţilor din ceriale,  materii prime pentru panificaţie,  legume şi fructe. În urma acestor verificări, au fost constatate mai multe neconformităţi privind asigurarea sistemul de protecţie sanitară la intrarea în zonele de manipulare şi prelucrare a alimentelor. Întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite. Ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a unor produse alimentare. Nerespectarea orelor de receptie, stabilite prin Programul Laptele şi Cornul mai ales în localităţile mai izolate ale judeţului. Comercializarea unor alimente în locuri neautorizate şi neexaminate sanitar veterinar (în târguri, în zone turistice)

Amenzi de aproape 200.000 de lei

Pentru nerespectarea normelor igienă şi pentru siguranţa alimentelor, inspectorii DSV Sibiu, au aplicat, în cursul lunii septembrie 17 amenzi în valoare de 19.000 lei, (4 unităţi de panificaţie, 2 depozite  alimentare,7 unităţi de comercializare, o unitate de alimentaţie publică şi 3 comercianţi particulari)  iar 8 operatori economici au fost  avertizaţi.

Ultima oră

Comentariul meu