Sterilizarea câinilor din Sibiu începută de voluntarii Vier Pfoten este întreruptă până luni, 12 octombrie din cauza unei situaţii excepţionale. Voluntarii fundaţiei din întreaga lume au fost mobilizaţi să plece în Kenya, unde o secetă severă ucide animalele pe capete.
Potrivit Ruxandrei Stoica, manager comunicare la Vier Pfoten, cei doi medici veterinari care sterilizau câinii vagabonzi la Sibiu au fost chemaţi la acţiunea de salvare a cât mai multor animale aflate în pericol să moară din cauza secetei. “Voluntarii Vier Pfoten din toată lumea au fost trimişi în Kenya. Este cea mai mare secetă din ultimii ani iar animalele mor pe capete. Se vor duce cisterne uriaşe de apă, precum şi hrană. Este o acţiune de foarte mare amploare. Se speră să fie salvate peste 30.000 de animale, pentru că pe lângă apă şi hrană, animalele bolnave vor fi tratate şi vaccinate” a spus Ruxandra Stoica.
Sterilizaţi până la ultimul
Prima campanie de sterilizare a câinilor din Sibiu s-a desfăşurat începând cu 4 mai 2009, timp de o lună şi jumătate. În această perioadă s-au a sterilizat, tratat şi vaccinat 855 de câini.
În cadrul campaniilor, câinii sunt prinşi, sterilizaţi, marcaţi, deparazitaţi şi vaccinaţi iar după perioadă postoperatorie, dacă nu apar complicaţii medicale sunt returnaţi în locul din care au fost luaţi.
Echipa în Sibiu este formată din medici veterinari, tehnicieni veterinari şi prinzători cu experienţă şi poate fi recunoscută după însemnele fundaţiei VIER PFOTEN şi ecusoanele personalizate care cuprind date de identificare ale fiecărui angajat precum şi date de contact ale fundaţiei.
Proiectul are că scop soluţionarea civilizată şi eficientă a situaţiei animalelor fără stăpân, oferindu-le acestora şansa de a trăi şi de a fi acceptate de către întreagă comunitate. Potrivit Ruxandrei Stoica de la Vier Pfoten, campaniile vor continua atâta timp cât sunt câini de sterilizat.
Activitatea Vier Pfoten se desfăşoară în bază unui contract semnat cu Primăria Sibiu, contract prin care fundaţia se angajează să sterilizeze gratuit câinii fără stăpân, iar Primăria garantează faptul că angajaţii, contractorii şi subcontractorii săi nu vor iniţia acţiuni de ucidere, maltratare sau otrăvire a acestora.