agnita

Administraţia locală a băgat aproape 250.000 de euro pentru amenajarea unei clădiri ce este pusă la dispoziţia vârstnicilor. Banii provin dintr-o finanţare din partea Uniunii Europene.

Primăria şi Consiliul Local Agnita au anunţat că au finalizat anunţă un nou proiect cu finanţare europeană. Este vorba despre Casa Seniorilor – Centru de asistenţă socială integrată pentru persoanele vârstnice din Agnita“. Mai exact, administraţia locală a transformat o clădire veche, depăşită moral, în care funcţiona Serviciul Public de Asistenţă Socială, într-un edificiu complet renovat, destinat persoanelor vârstnice din oraş. Astfel peste 2.500 de beneficiari ai programului dispun acum de o sală dotată cu aparate de fitness, sală pentru audiţii şi vizionări, sală în care pot practica diferite jocuri (şah, table, cărţi), o bucătărie imensă. De asemenea, au la dispoziţie un asistent geriatric, pentru consult medical gratuit, dar şi un microbuz cu care se pot deplasa în excursii. Persoanele vârtsnice vor beneficia aici de consult medical gratuit, din partea unor cadru medicale specializate, şi vor fi angrenate în diferite activităţi de socializare, având de partea lor sprijinul instituţiilor publice locale.

Voluntari în cadrul Centrului

Tineri şi copii, au format un grup valoros în cadrul Centrului de Voluntariat Agnita, la solicitarea lor devenind parteneri de bază ai programului. „Casa Seniorilor este singurul proiect din judeţ şi printre puţinele din ţară care oferă persoanelor vârstnice un loc doar al lor, ultradotat, în care să-şi petreacă timpul într-un mod plăcut, alături de copii, nepoţi sau voluntari, în care să redobândească bucuria de a fi folositori prin servicii de acompaniament, în care să regăsească bucuria de a trăi” a explicat primarul Agnitei, Radu Curcean.

Cine beneficiază de proiect?

La nivelul grupurilor ţintă, 136 persoane vârstnice nedependente din oraşul Agnita vor fi reabilitate şi reinserate social, iar alte 50 de persoane vârstnice vor deveni voluntari pentru servicii sociale de suport şi acompaniament. Persoanele semidependente din grupul ţintă de 45 de persoane vor primi o vizită săptămânal din partea grupurilor de sprijin, iar persoanele dependente vor primi două vizite pe săptămână şi vor beneficia de servicii de îngrijire paleativă.

Ultima oră