_MG_5323Peste 30 de muncitori care mai lucrează la Simerom  au protestat joi dimineaţă pentru că nu şi-au primit salariile de aproape două luni.

Conducerea Simerom a anunţat Inspectoratul Teritorial de Muncă că vrea să concedieze în ocotmbrie 58 din cei 81 de angajaţi pe care îi mai are. Potrivit liderului de sindicat, Ioan Popa, concedierile sunt ilegale, pentru că deşi oamenii au fost notificaţi încă din 20 iulie că vor fi disponibilizaţi din cauza lipsei comenzilor, conducerea fabricii nu a negociat cu sindicatul. Oamenii care au întrerupt lucrul practic nu munceau, pentru că nu mai există comenzi, dar şi-au părăsit posturile.

Inspectoratul Teritorial de Muncă are mai multe sesizări ale angajaţilor Simerom şi ale sindicatului şi derulează în prezent o anchetă, măsurile pe care le va lua dacă există nereguli urmând a fi anunţate în octombrie. Potrivit directorului adjunct al ITM Sibiu, Francisc Torok, situaţia este regretabilă, numind-o  „agonia de sfârşit”. „În situaţia actuală nu este ceva absolut ieşit din comun şi nu este singura societate care are probleme. Sesizările de la Simerom au tot curs. În urma controalelor noi vom lua măsuri. Am mai dat în acest caz amenzi şi dacă se impune vom mai da” a declarat Francisc Torok.

De cealaltă parte, reprezentantul conducerii, fost acţionar majoritar, actualmente consilier al preşedintelul Consiliului de Administraţie, Ioan Baltag, spune că muncitorii trebuie să se trezească la realitate. „Nu avem nimic cu oamenii, e dreptul lor să protesteze şi să depună plângeri. Ar trebui totuşi să se uite în jur şi să vadă cum merg lucrurile în industrie. Noi am vrut să relocăm activitatea în Parcul industrial Şelimbăr, şi am făcut chiar şi investiţii în teren şi utilaje, dar a venit criza” spune Ioan Baltag.

Mare parte din terenul societăţii, cu tot cu hale a fost vândut pentru construcţia mall-ului Festival, investiţie aflată în stand by din cauza crizei.

Simerom mai produce de trei ani decât piese pentru maşinile care au ieşit pe poarta societăţii până în anul 2006 şi diferite alte piese pentru comenzi la la terţi. Din mai, muncitorii rămaşi au fost trimişi pe rând în şomaj tehnic pentru că nu au mai existat comenzi, societatea fiind pe pierderi de patru luni.

Ultima oră