Muzeul din Dumbravă a participat cu trei creatori populari la ce-a de-a 8-a ediţie a Târgului Internaţional al Meşteşugurilor Tradiţionale din Gabrovo, Bulgaria, desfăşurat în perioada 3 – 7 septembrie 2009.
Cei trei creatori populari din România, colaboratori vechi ai Muzeului Astra sunt Lucia Todoran din Salva, judeţul Bistriţa Năsăud, cu port popular, Mihai Nagy din Chendu Mare, judeţul Mureş cu împletit fibre vegetale (pănuşi) şi Vasile Ene cu prelucrare lemn.
Meşteşugarii români s-au întâlnit la târgul din Gabrovo cu meşterii bulgari şi creatori tradiţionali din Japonia, Maroc, Ucraina, Lituania, Grecia, Portugalia, Spania, Polonia. Din Japonia au fost prezenţi doi tineri ce făceau voluntariat în Bulgaria pentru a prezenta publicului arta origami şi scrierea japoneză. Marocul a fost reprezentat la târg de dr. Chafique Soubai care a adus produse confecţionate de meşterii marocani. Ucraina a fost reprezentată de meşteri ce prelucrau lemnul, iar Lituania a prezentat publicului bulgar cum se împletesc brâiele lor tradiţionale, cum se fac « mânecarele », dar si cum se încondeiază ouale. Grecia a adus cu ea vinuri tradiţionale şi un meşter ce făcea demonstraţii de împletit coşuri din salcie. Portugalia a fost reprezentată de un confecţioner de chitări portugheze, iar reprezentaţii Spaniei au arătat cum sunt legate cărţile şi cum este produsă mierea.
Meşteşugarii români au făcut senzaţie în rândurile vizitatorilor bulgari, dar şi în rândurile meşterilor prin demonstraţii de îndemânare şi măiestrie, creatorii bulgari venind la standul României pentru a vedea cum se sculpteză lemnul şi se confecţionează podoabele tradiţionale româneşti.
Târgul Internaţional al Meşteşugurilor a fost însoţit de o sesiune de comunicări la care reprezentantul Muzeului sibian, muzeograful Simona Ghiorghieş a prezentat lucrarea« The Transylvanian Fair : Past, Present and Future » în care a surprins evoluţia târgului în burgul sibian de-a lungul istoriei din evul mediu şi până în zilele noastre.