picturi 001_igp5955Restauratorii de la Brukenthal au descoperit imagini deosebite in două tablouri în ulei, ascunse sub un strat gros de pictură neagră.

Prima dintre descoperiri a fost realizată de specialiştii muzeului în timp ce încercau să restaureze un tablou în ulei pe pânză din secolele XVI-XVII, ce înfăţişa o bucătăreasă. “Îndepărtarea stratului de culoare din registrul superior ne-a dezvăluit, în zona centrală a tabloului, într-un plan îndepărtat, reprezentarea scenei «Cinei din Emaus» şi anume scena femeilor mironosiţe la mormântul lui Iisus după înviere”, a spus Ioan Muntean, unul dintre restauratorii care au făcut descoperirile.

O altă lucrare cu imagini “ascunse” a fost “Portret de bărbat blond”, realizată în ulei pe lemn. În acest caz, restauratorii au descoperit în colţul din stânga sus al imaginii un blazon al unei familii de bancheri, precum şi anul în care tabloul a fost realizat: 1569. Pentru restaurarea celor două lucrări, specialiştii Muzeului Brukenthal au lucrat mai bine de două luni.

Cele două tablouri vor pleca la începutul lunii septembrie la o expoziţie la Paris, unde vor rămâne timp de şase luni, urmând ca la întoarcerea în ţară, acestea să fie expuse în muzeul sibian.

Ultima oră

Comentariul meu