meteore-perseide93-kohleCurentul de meteori Perseidepoate fi observat în această perioadă în partea estică a cerului. Noaptea cu cea mai mare intensitate meteorică este miercuri spre joi, 12/13 august.

Noaptea stelelor căzătoare - Ploile de stele cresc în intensitate până în 24 august

Ploaia de meteroriți poate fi observată cel mai bine după ora 23, fiind mai intensă spre orele dimineții. Anul acesta, activitatea Perseidelor a început pe 17 iulie și se va incheia pe 24 august. În această perioadă se pot observa meteori ai curentului Perseide, trebuie doar să mergeți într-o zonă cât mai puțin luminată, cum ar fi pe platou, spre Păltiniș.

<<Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor și a vacantelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracțiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pământ se numește meteorit.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.>> OBSERVATORUL ASTRONOMIC

Mai multe amănunte AICI

Ultima oră

Comentariul meu

Publică