poster tgqVânătorii de comori din toată lumea sunt aşteptaţi la Sighişoara în acest weekend, la primul concurs de geocaching din România. Timp de trei zile participanţii vor trebui să dezlege mistere, să caute indicii, să cerceteze cetatea şi să hoinărească pe dealuri în căutarea comorilor ascunse de organizatori, având şansa să câştige premii în valoare totală de 2000 de euro.

ia-ţi gps-ul şi porneşte la căutat comori în sighişoara

Ce este geocaching-ul?

Totul porneşte cu  un dispozitiv care să-ţi poată indică coordonatele GPS  (fie el un device dedicat, fie un telefon cu GPS încorporat sau un PDA). Dacă ai o astfel de jucărie nu mai e nevoie decât de un pic de chef de aventură. Jocul constă în a găsi cutii cu ‘comori’ care sunt ascunse la anumite coordonate GPS. Totul este ţinut pe site-ul www.geocaching.com, unde trebuie să va faceţi un cont pentru a vedea latitudinea şi longitudinea la care se află o astfel
de cutie.
Acum vine şi întrebarea normală: „De ce aş caută astfel de ‘comori’?”. Răspunsul variază de la o persoană la altă. Unora le place pur şi simplu ideea de a caută o comoară, de a vedea ce conţine şi a luă un mic obiect drept amintire. Pentru alţii este dorinţă de a rezolvă un mister – pentru că geocache-urile pot fi şi de acest fel: obţii tot felul de indicii pe parcusul aventurii, care te pot duce la ‘destinatie’ dacă le interpretezi corect. Nu în ultimul rând (poate chiar cel mai important) căutările acestea te duc în locuri deosebite, de multe ori mai puţin turistice, dar cu un farmec aparte.

Când şi cum a început totul?

Povestea începe pe data de 2 Mai 2000 (unde altundeva decât) în SUA, în momentul în care accesul la cei 24 de sateliţi din jurul pământului nu a mai fost restricţionat. Şi, din acest moment, orice muritor de pe Terra putea şti exact coordonatele geografice ale locatiei în care se află. O zi mai târziu, pe 3 Mai 2000, unul din miile de entuziaşti la aflarea vestii – Dave Ulmer, a dorit să testeze precizia sistemul şi a ascuns în pădure ceea ce a numit la vremea aceea o ‘tinta’. Şi-a numit ideea „Great American GPS Stash Hunt” (cam greu de tradus, dar să-i zicem ‘Cauta cu GPSul locuri secrete prin America’) şi a publicat-o pe un forum al utilizatorilor de GPS. Ideea era foarte simplă: ascunzi o cutie în ‘salbaticie’, noteazi coordonatele GPS ale locatiei şi le publici pe net.

Căutătorul luă coordonatele de pe net, caută cutia, iar dacă o găsea tot ce avea de făcut era să „Take some stuff, leave some stuff” (după cum zice inventatorul jocului, adică ‘ia ceva din cutie, pune un obiect în loc’).
Ideea jocului nu s-a schimbat mult de atunci. Numai numele jocului este acum ‘geocaching’. Există un site dedicat www.geocaching.com şi o întreagă comunitate. Jocul are foarte mulţi adepţi în ţările vestice unde dispozitivele electronice cu GPS sunt ceva comun de o bună bucată de vreme. În SUA sunt sute de mii de cutii, în Germania peste 60.000, în Anglia 30.000, în Frântă 6000. În România sunt 233, prima cutie fiind pusă la 1 Aprilie 2001 lângă castelul Bran. Jocul a început să prindă avânt în ţara noastră abia anul trecut.

Mai multe informaţii si înscrieri AICI.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică