Autobus, calatori_22062009 (2)După modernizarea flotei de autobuze şi a staţiilor, Tursib-ul trece la o nouă etapă în programul de modernizare pus la punct împreună cu consultantul străin VCDB Dresda.

Din noiembrie în Sibiu vor exista trei trasee principale şi şapte trasee secundare ce vor face legătura între cartierele oraşului şi zonele centrale. Pe lângă acestea vor circula curse regulate care leagă oraşul de zonele industriale.

Această reconfigurare a rutelor Tursib a fost decisă de Primărie în urma analizei studiului de trafic realizat la sfârşitul anului trecut, la care au răspuns 9000 de călători ai  Tursib. Printre concluziile studiului se numără şi aceea că jumătate dintre traseele Tursib au o rentabilitate scăzută.

„Vom parcurge o etapă importantă în această toamnă prin reconfigurarea traseelor Tursib şi prin regândirea sistemului de abonamente. Consider că planul prezentat de consultantul VCDB Dresda va contribui la îmbunătăţirea sistemului de transport public în comun, deoarece noile trasee vor fi configurate conform nevoilor călătorilor.” a declarat primarul Klaus Iohannis.

Autobuzul 5 va ajunge până în Ţiglari

Pe traseele principale, cu indicativii 1, 2 şi 5, autobuzele Tursib vor circula cu o frecvenţă de 10 minute la orele de vârf. Traseul numărul 1 va face legătura între Cimitirul Municipal, centrul Sibiului, cartierul Ştrand, cartierul Terezian şi Viile Sibiului. Traseul numărul 2 va lega cartierul Broscărie, centrul Sibiului şi cartierul Terezian. Traseul numărul 5 va transporta călătorii pe ruta cartier Valea Aurie – centru – Gară – cartier Terezian – cartier Ţiglari.

Abonamente unice

Odată cu reconfigurarea rutelor, de la sfârşitul acestui an se va introduce abonamentul unic. Călătorii vor putea circula cu un abonament unic pe toate traseele Tursib, la preţul standard de 50 de lei pe lună, diferenţiat ca preţ pe perioada de utilizare (o zi, două săptămâni, o lună).

Potrivit studiului, acest tip de abonament are mai multe avantaje, cum ar fi mobilitatea mai mare pentru călători care îl vor putea folosi pentru toate liniile,  reducerea timpilor de aşteptare în staţii, călătorul putând folosi orice mijloc de transport care ajunge în staţia cu destinaţia dorită şi reducerea costurilor.

Astfel dacă cu un abonament pe o singură linie puteau fi efectuate 60 de călătorii pe lună la preţul de 0,7 lei pe călătorie, cu abonamentul unic se pot efectua 180 de călătorii/lună la preţul de 0,28 lei pe călătorie;

  • Deasemenea, dacă un abonament pe 2 linii costă acum 62 lei, abonamentul unic pentru toate liniile va costa doar 50 de lei.

Ultima oră