V-a părăsit iubita? Vreţi să vă aflaţi norocul? Sâmbătă seara în Piaţa Mică se ghiceşte în ghioc. Veta Clopotaru din Ighişu Vechi, o cortorăriţă tradiţională, este la dispoziţia celor care vor să-şi afle norocul în dragoste şi alte curiozităţi de viitor la iniţiativa Muzeului Astra.

 

veta clopotaru împreună cu fiica sa, mândra, din alţâna
Veta Clopotaru împreună cu fiica sa, Mândra, din Alţâna

O căruţă cu coviltir va fi amenajată la Casa Artelor pentru a crea cadrul optim desfăşurării unei asemenea manifestări, cunoscând faptul că rromii nomazi foloseau acest mijloc de transport pentru deplasare. Rromii cortorari sunt cei care şi-au păstrat aproape nealterate tradiţiile.

Înainte de a ajunge la doamna Veta, nu evitaţi expoziţia „Oameni asemenea” pentru a face o incursiune în istoria şi cultura rromilor. Cortorăriţa din Ighişu Vechi vă va îmbia cu poveşti despre viaţa cortorarilor, obiceiurile lor şi pentru doritori, ghicitul în cărţi sau în ghioc. Cărţile şi ghiocul se moştenesc din mamă în fiică. Numai femeile ghicesc în ghioc, cărţi şi cafea. Ghicitul în cărţi este o modalitate de a afla viitorul apropiat, în ceea ce priveşte o dragoste, o căsătorie, avere, copii etc. Ghiocul este o scoică de mare, cu ajutorul căreia se ghiceşte de dragoste şi nu poate ghici oricine; trebuie să aibă har. Se suflă în ghioc şi acesta scoate nişte sunete, sunete care vor fi descifrate de ghicitoare. Ghicitul în ghioc semnifică preziceri despre o eventuală iubire, o eventuală căsătorie, sunetele auzite trebuie descifrate în acest sens. Fiecare apă curgătoare, fântână are stăpânul ei, de aceea, în ghioc se aude marea şi vorbeşte stăpânul ei, este paznicul mării. Arta de a ghici în ghioc nu se învaţă, se “fură”, femeia trebuie să o aibă în sânge. Se descântă în timpul ghicitului în ghioc, în gând. Persoana căreia i se ghiceşte trebuie să creadă în ghicit.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu