blocAngajaţii Serviciului Urbanism şi Autorizare în Construcţii au făcut inventarierea blocurilor din Sibiu construite în perioada 1950 – 1990, ocazie cu care s-a constatat că 855 din acestea au nevoie de reabilitare termică.

Echipele de lucru din cardul Serviciului Urbanism şi Autorizare în Construcţii au delimitat oraşul în 8 zone de lucru. Aceştia au luat legătura cu preşedinţi ai asociaţiilor de proprietari şi s-au deplasat la faţa locului pentru întocmirea fişelor tehnice ale blocurilor, conform cerinţelor legale. Datele colectate s-au referit la anul constrcţiei imobilului, tipul proiectului, regimul de înălţime, numărul de apartamente, numărul de scări, etc. „În urma colectării datelor a rezultat că în municipiul Sibiu există 855 de blocuri construite în perioada precizată. Următorul pas pe care urmează să îl facă municipalitatea este înştiinţarea asociaţiilor de proprietari, care trebuie să se pronunţe dacă sunt sau nu de acord cu includerea imobilelor pe care le administrează în programul de reabilitare. În funcţie de opţiunile asociaţiilor primăria va întocmi un program multianual de reabilitare termică, care va fi transmis spre aprobare Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţelor” a explicat Daniela Costa din cadrul Biroului de Presă al Primăriei Sibiu.

Expertiză pe banii primăriei

Primăria va realiza din fonduri proprii expertiza şi auditul energetic, capitole pentru care sunt alocaţi anul acesta 215.000 lei. Indicatorii economici care rezultă din audit vor fi supuşi aprobării Consiliului Local Sibiu, iar apoi transmişi asociaţiilor, pentru ca acestea să poată calcula cota de 20% din valoarea lucărilor pe care trebuie să o acopere şi pentru a decide dacă doresc să fie incluse în continuare în program.

Fondurile vin de la Guvern

În funcţie de fondurile disponibile, Ministerul va transmite primăriilor care este numărul de blocuri care este posibil să fie reabilitate întrun an, din totalul pe care îl transmit primăriile în fiecare an. După ce se stabileşte acest număr, municipalitatea va aloca cota de 30% din valoarea totală a lucrărilor, printro hotărâre de consiliu. Prin urmare, numărul de blocuri ce urmează să fie reabilitate în fiecare an va depinde foarte mult de fondurile disponibile la nivel central.

Ultima oră