dsc_7531
Foto: Sebastian Markovici

dsc_7560dsc_7552dsc_7505Copii, fete şi băieţi din clasele a VI-a, a VII –a şi a VIII-a de la Scoala 20 din Lazaret aufost consultaţi gratuit pentru depistarea diferitelor diformităţi ale coloanei vertebrale, ale picioarelor şi în special al scoliozei.

Acţiunea este parte a campaniei de depistare precoce a deviaţilor la coloana vertebrală, care la Sibiu s-a desfăşurat în două locaţii, la Colegiul “Octavian Goga” şi la Şcoala 20. Campania este iniţiată de firma producătoare de corsete speciale pentru coloana vertebrală, Ortoprofil.

Jumătate dintre examinări, cu probleme

Marţi au fost examinaţi 156 de copii, cu vârste cuprinse între 11-14 ani. Dintre aceştia 21 au fost trimişi la un control de specialitate, fiind depistaţi cu atitudine cifotică, o formă uşoară de scolioză, iar 41 de copii au fost diagnosticaţi cu diferite diformităţi ale genunchiului sau ale piciorului.

“Sperăm ca prin această campanie să depistăm deviaţiile de coloană la copii şi adolescenţi, într-un stadiu incipient, când acestea pot fi mult mai uşor corectate, iar şansele de recuperare sutp la sută sunt destul de mari. Este destul de greu de desfăşurat o astfel de campanie pentru că necesită un volum foarte mare de muncă. Marea problemă a copiilor acestor vremuri este faptul că activitatea lor fizică este foarte, foarte redusă” a declarat dr. Stelian Banciu, care a făcut consultaţiile.

În cazul primei serii de consultaţii din Sibiu, la Colegiul “Octavian Goga” mai mult de jumătate dintre elevi consultaţi (35 din 60) au fost trimişi la un control de specialitate amănunţit pentru diferite probleme de coloană sau la picioare, dar nu în special scolioză. Campania va continua în Sibiu pe tot parcursul anului, urmând să fie sesiuni de examinare în toate şcolile din oraş.

Scolioza este o deviaţie a coloanei vertebrale în trei planuri, care poate să apară în zona cervicală, toracică, lomvară sau toraco-lombară. Afecţiunea este foarte gravă şi are repercursiuni la vârsta maturităţii.

Ultima oră

Comentariul meu