planse_proiect3Complexul Naţional Muzeal va avea la începutul lui 2011 cel mai tare centru din România pentru Patrimoniu şi depozitare a colecţiei etnografice.

Complexul Naţional Muzeal ASTRA a anunţat public că fost înştiinţat, în cursul acestei săptămâni, că a fost aprobată finanţarea proiectului „Conservarea şi restaurarea patrimoniului etnografic din Muzeul în aer liber – Dumbrava Sibiului”. Conform reprezentanţiilor CNM Astra, evaluarea proiectului a durat aproape un an, trecând prin selecţii succesive, de la faza de conformitate administrativă – analizată de Autoritatea pentru coordonarea instrumentelor structurale din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, până la vizita evaluatorilor independenţi de la SCIH – Elveţia, solicitată de Financial Mechanism Office din Bruxelles. Valoarea totală a proiectului se ridică la aproape 3 milioane de euro, valoarea grantului fiind de aproape 2,5 milioane. Restul banilor sunt suportaţi parţial din bugetul C.N.M. „ASTRA”, şi de către Consiliul Judeţean Sibiu, printr-o hotărâre adoptată în luna august a anului trecut. Contractul de finanţare urmează să se semneze la începutul lunii mai, în urma agreării finale a Planului de implementare a proiectului.

[nggallery id=154]

Gata în 2011

Conform directorului general CNM Astra, proiectul se va desfăşura în perioada mai 2009-aprilie 2011 şi are o structură complexă, cel mai important obiectiv fiind construirea Centrului ASTRA pentru patrimoniu, centru care va găzdui spaţiile de depozitare pentru colecţia etnografică a MCPT, care în prezent se ridică la aproximativ 22500 de obiecte, depozitate în spaţii improprii. Centrul ASTRA pentru patrimoniu va fi o clădire ce se va ridica la cele mai înalte standarde, atât în domeniul conservării şi restaurării patrimoniului, cât şi în cel al eficienţei energetice. Pe lângă acestea, Centrul va găzdui Laboratoarele de Conservare-restaurare aferente, centrul de pregătire a conservatorilor şi restauratorilor, o bibliotecă şi o sală de conferinţe. „De asemenea, proiectul vizează reconstrucţia a şase monumente, în cadrul muzeului, precum şi lucrări de conservare preventivă (hidrofugare, sistem de drenare verticală, alte tratamente). În ceea ce priveşte patrimoniul mobil, în cadrul proiectului vor fi restaurate 45 de piese de mobilier pictat” a declarat Corneliu Bucur.

Ultima oră