tomescuViolonistul Alexandru Tomescu și pianistul Horia Mihail au susţinut un recital miercuri seara, la Sala Thalia, în cadrul celui de-al doilea Turneu Stradivarius. Cei doi muzicieni reiau proiectul ambițios pe care l-au demarat anul trecut, Turneul Stradivarius ca să își respecte promisiunea de a da posibilitatea fiecărui român să asculte, măcar o dată, live, sunetul viorii Stradivarius-Elder-Voicu.

A doua ediție a Turneului Național Stradivarius, organizată de Asociația Culturală Accendo, în perioada 15 aprilie – 16 mai vine cu o serie de 15 recitaluri ale violonistului Alexandru Tomescu și ale pianistului Horia Mihail, în 15 orașe din țară, Sibiul fiind a noua oprire. Pe lângă gestul cultural, turneul are şi un obiectiv social, respectiv strângerea de fonduri pentru ridicarea Centrului Social de Reabilitare al Asociației Nevăzătorilor din România. Cu această ocazie va fi lansat CD-ul înregistrat de curând de cei doi artiști, “Virtuoso Stradivarius”.
“Atunci când am primit vioara, am facut o promisiune: o voi duce în toate colțurile țării pentru ca toți românii să o poată auzi măcar o data! Este un proiect foarte îndrăzneț și ambițios, fără îndoială. Suntem pe drumul cel bun: la turneul Stradivarius din 2008 sălile de concert au fost neîncăpătoare, afluența publicului depășind orice așteptări. Anul acesta vom merge însă mai departe: vioara Stradivarius devine simbolul unei campanii sociale, de sprijinire a Asociației Nevăzătorilor din România. Împreună cu Horia Mihail am decis să dedicam în întregime turneul din 2009 acestei cauze nobile. La urma urmei, este o decizie firească: muzica a adus întotdeauna lumină în sufletul celor care știu s-o asculte”, a declarat violonistul Alexandru Tomescu, vicepreședinte al Accendo.
Vioara Straduivarius Elder Voicu 1702
Violonistul Alexandru Tomescu a intrat în posesia viorii Stradivarius Elder Voicu 1702 în noiembrie 2007 şi o va deţine în comodat pentru o perioadă de cinci ani, el susţinând la Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) primul recital pe instrumentul de 1,2 milioane de dolari.

Stradivarius-ul a fost cumpărat de statul român în 1956, pentru violonistul Ion Voicu, la preţul de circa 70.000 de franci elveţieni, însă ea a fost evaluată în 2007 la  1,2 milioane de dolari sumă pentru care a şi fost asigurată.

Ultima oră

Comentariul meu