Avrigul ar putea relansa economia din sudul judeţului Sibiu.

Primăria avrigeană vrea ca zona industrială Avrig Sud să fie unică în România. Mai multe firme din Austria, Germania şi investitori din Norvegia şi Suedia vor să investească în Avrig. Avrigenii sunt chemaţi la un referendum în ultima duminică a acestei luni.

Administraţia locală din Avrig, a anunţat marţi dimineaţă că îşi propune proiectarea primului parc industrial din România care va funcţiona pe bază de energie regenerabilă. Primarul Arnold Klingeis şi consilierii locali din oraşul aflat la umbra munţiolor Făgăraş, cred că un astfel de proiect va avea un impact foarte serios asupra locuitorilor oraşului şi de aceea au hotărât organizarea unui referedum în data de 26 aprilie, prin care avrigenii îşi vor da girul cu privire la Zona Industrială Avrig Sud.

Ce înseamnă Avrig Sud

Zona Industrială Avrig Sud se va întinde pe o suprafaţă de aproximativ100 de hectare şi va fi amplasată pe platoul de pe malul stâng al râului Avrig numit Podurile Saşilor . Din cele 100 de hectare ale Zonei Industriale, 60 de hectare vor fi ocupate de Proiectul Roses. Primarul spune că aici vor fi construite 24 de hale industriale, astfel concepute încât fiecare acoperiş să susţină panouri solare gigant ce vor alimenta clădirile respective cu energie electrică şi termică. „O altă sursă de energie regenerabilă, care va alimenta atât spatiile de productie din Zona Industrială Avrig Sud, cât şi cele două cartiere de blocuri, Sticla si Zona Centrală. Va fi o centrală electro-termică pe bază de biogaz” a declarat Klingeis.

Hidrocentrale pe Avrig

De asemenea, în jurul oraşului se vor construi şi două centrale hidro-electrice pe râul Avrig şi o centrală electro-termică pe bază de biomasă. Toate acestea vor produce energie verde atât pentru investitorii din Zona Industrială Avrig Sud cât şi pentru locuitorii oraşului Avrig, care în final vor plăti mai puţin pentru căldură şi apă caldă. Investitorii vor beneficia de utilităţi pe bază de energie regenerabilă, care le va permite să se alinieze la cerinţele europene cu privire la protejarea mediului înconjurător şi vor putea  face dovada ca în procesare se foloseşte energie verde care va deveni un criteriu tot mai important pentru  participarea la licitaţii publice.  Primăria mizează pe atragerea potenţialilor investitori interesaţi să îşi deschidă afaceri în Zona Industrială Avrig Sud. Conform spuselor aceluiaşi primarKlingeis, există numeroase semne de interes în acest sens, mai ales din partea unor firme din Austria şi Germania. De asemenea sunt iniţiate colaborări cu firme din Norvegia şi Suedia specializate în domeniul energiei regenerabile.

Ultima oră